Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

1 juta dijangka kunjungi Karnival Usahawan Desa Putrajaya – KKDW


KUALA LUMPUR – Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) menyasarkan seramai satu juta pengunjung hadir ke Karnival Usahawan Desa (KUD) @ Putrajaya 2023 di Anjung Floria, Putrajaya yang bermula 22 hingga 26 November ini.

Ketua Setiausaha Kementerian, Datuk Seri Ramlan Harun berkata, seramai 800 usahawan dijemput bagi memperkenalkan produk pelancongan luar bandar yang menarik dan mampu menambat hati setiap pengunjung.

“Program ini dijadualkan bermula dari pukul 10 pagi sehingga 10 malam setiap hari. Pada kali ini, kita menyasarkan transaksi jualan sehingga RM10 juta yang meliputi jualan tunai, padanan perniagaan dan tempahan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Majoriti usahawan-usahawan luar bandar yang terlibat adalah terdiri daripada kategori makanan dan minuman, fesyen pakaian wanita, lelaki dan kanak-kanak, kecantikan dan kesihatan, serta kraftangan dan juga produk pertanian,” katanya kepada pemberita.

Turut hadir, Timbalan Menteri KKDW, Datuk Rubiah Wang hadir di Sri Pentas Bandar Utama, di sini, hari ini bagi menyempurnakan Majlis PraPelancaran KUD @ Putrajaya.

Jelas Ramlan, program ini juga bakal melaksanakan beberapa aktiviti menarik antaranya adalah Forum Perdana Ehwal Islam dengan panelis jemputan, Fun Run, Fun Ride, pertandingan memancing, aktiviti menyumpit, persembahan artis-artis jemputan dan banyak lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambahnya lagi, pameran agensi pada KUD @ Putrajaya kali ini juga mendapat sokongan penyertaan daripada agensi luar KKDW seperti Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Agrobank, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Halal Development Corporation (HDC), Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) dan Unit Penyelarasan Lonjakan Prestasi (PACU), Jabatan Perdana Menteri (JPM).

“Selain itu, sebagaimana KKDW menyediakan perkhidmatan Shuttle Bus untuk KUD @ Putrajaya 2019, perkhidmatan ini kekal diteruskan untuk program kali ini dengan penambahbaikan perkhidmatan kepada pengunjung seperti memperkenalkan Centralised Kitchen, perkhidmatan Buggy, perkhidmatan Porter dan Shuttle Bus.

“Komponen Rural Tourism yang berkonsepkan desa idea turut diperkenalkan kepada masyarakat luar bandar yang membabitkan penyertaan KEDA, KEJORI, KETENGAH dan KESEDAR,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kongsinya lagi, kupon penggalak jualan bernilai sehingga RM200,000 akan diberikan secara percuma khas buat para pengunjung karnival nanti. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications