Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

10 Hari Sembelit, Lelaki Ada Sejarah Penyakit Jantung Meninggal Dunia Ketika Berak


10 Hari Sembelit, Lelaki Ada Sejarah Penyakit Jantung Meninggal Dunia Ketika Berak

Seorang lelaki Britain berusia 65 tahun yang 10 hari menderita sembelit dilapor meninggal dunia ketika buang air besar, baru-baru ini lapor The Sun.

Lelaki itu dilaporkan mempunyai sejarah penyakit jantung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut doktor yang merawatnya, Dr. Rawdy Reales Rois, warga emas itu pada awalnya hadir ke bahagian kecemasan dalam keadaan sakit dada, loya dan tergesa-gesa hendak ke tandas.

Bagaimanapun, lelaki itu mempunyai masalah untuk berak dan sudah 10 hari tidak buang air besar.

Lelaki 10 hari sembelit meninggal dunia ketika buang air besar

Advertisement. Scroll to continue reading.

Doktor kemudian menjalankan ujian elektrokardiogram ke atas lelaki tersebut, namun keputusan yang diperolehi adalah normal. Pada masa yang sama, kadar degupan jantung lelaki itu semakin meningkat dan berpeluh-peluh.

Memandangkan lelaki itu ada sejarah masalah jantung, doktor tidak menggalakkan untuk memberi enema rektum seperti yang diminta.

Dalam kes-kes tertentu yang jarang berlaku, pemberian enema rektum boleh mencetuskan kesan sampingan yang boleh mengancam kesihatan buah pinggang dan jantung pesakit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Doktor sebaliknya menggalakkan lelaki itu mengambil ubat untuk melegakan masalah sembelit yang dihadapinya. Bagaimanapun, pengambilan ubat tersebut tidak memberikan kesan yang diinginkan.

Kemudian, doktor menambah dos yang diberikan dan meminta pesakit itu bangun daripada katil dan melakukan pergerakan ringan.

Dr. Rawdy meninggalkan pesakit berkenaan dan merancang untuk kembali selepas beberapa jam untuk melakukan pemeriksaan susulan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, dalam tempoh berkenaan, pesakit itu mendesak agar diberikan enema rektum sehinggakan seorang doktor lain mengambil keputusan untuk melakukan prosedur itu.

Tidak lama selepas itu, Dr. Rawdy dimaklumkan bahawa lelaki itu mengalami serangan jantung. Walaupun diberikan bantuan kecemasan segera, lelaki itu disahkan meninggal dunia kemudian.

Menurut doktor berkenaan, lelaki itu mengalami serangan jantung kerana membuang najis terlalu laju hingga merangsang saraf vagus dan menyebabkan tekanan darahnya jatuh secara tiba-tiba.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penurunan tekanan darah secara tiba-tiba itu sangat berbahaya kerana bermakna jantung, otak dan organ lain tidak mendapat aliran darah yang mengcukupi.

Ia menyebabkan risiko pesakit untuk mendapat serangan jantung dan strok meningkat.

BACA: Detik-detik Datuk Azizul Terlibat Kemalangan Berkelajuan Tinggi Ketika Latihan Di Velodrom Nilai

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: The Sun

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Mamak News

0 Bebas Selepas Dipenjara 28 Tahun, Ujian DNA Terbaru Buktikan Lelaki Tidak Bersalah Seorang lelaki di California menarik nafas lega apabila dapat mengecapi kebebasan...

Lifestyle

0 Tikter ini didakwa flex barang yang bukan miliknya Tampil Bergaya Rupanya Kantoi Pencuri, Individu Ini Dedah Tikter Sering Curi Barang Roommate. Seorang wanita...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications