Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

10 tahun belum tentu mampu letak pelumba Malaysia dalam kelas MotoGP


PUTRAJAYA – Ketua pasukan CryptoDATA RNF MotoGP Team, Datuk Razlan Razali berharap Malaysia terus mengatur semula program ke arah MotoGP selepas melihat program sukan permotoran tersebut seakan-akan terkebelakang berbanding dua negara jiran yang kian mencengkam di pentas dunia.

Justeru, Razlan meletakkan harap tinggi agar ada pihak tertentu tampil kehadapan dalam merangka semula perjalanan program merangkumi pembentukan pasukan, pelumba mahupun program jangka panjang agar terdapat pelumba Malaysia mampu mengisi slot ke MotoGP sekali lagi.

Tegas Razlan, jika perkara tersebut tidak dibuat, belum tentu dalam tempoh 10 tahun pelumba Malaysia mampu bersaing dalam kategori tertinggi perlumbaan MotoGP itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagi saya untuk meletakkan pelumba negara di kelas perdana MotoGP memang payah dah susah kerana kita tiada pelumba yang bersedia setakat ini.

“Kita perlu hadapi dengan realiti masalah ini kerana ketika ini Malaysia hanya ada seorang pelumba di MotoGP iaitu Syarifuddin Azman selepas itu tiada.

“Sebelum ini kita ada banyak pelumba dan bagi saya kita sebenarnya ketinggalan jika dibandingkan Indonesia dan Thailand. Saya harap pihak tentu buat balik dan buat program ini,” katanya ketika ditemui selepas forum bersama pasukan CryptoDATA RNF MotoGP Team dan Persatuan Sukan Bermotor Malaysia (MAM) di sini, hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.
RAZLAN bersama pasukannya iaitu Miguel Oliveira kanan dan Raul Fernandez kiri

Bagaimanapun, Razlan mengakui Malaysia mempunyai ramai bakat-bakat terbaik untuk diketengahkan ke MotoGP, namun setakat ini pelumba sedia ada masih belum mencapai usaha matang untuk diangkat ke kelas utama.

“Sebenarnya kita ada pelumba pelapis tetapi mereka masih muda lagi seperti Qabil Irfan Azlan, Hakim Danish, Danial Syahmi Ahmad Shahril tetapi semua mereka tak cukup umur. Tapi itu untuk pembangunan pelumba selepas itu harus meneruskan pelaburan terhadap mereka sehingga bersedia ke Kejuaraan Dunia. Jangan melabur separuh jalan sahaja dan selepas itu berhenti.

“Sekarang ini pula, apabila ada bakat, pasukan pula tak ada. Itu masalah, jadi kita tak pasti apa program pembangunan yang hendak dilakukan. Kita ada pelapis tapi belum cukup umur.

“Oleh itu, setakat ini, saya lihat mungkin dalam 10 tahun pun susah untuk ada pelumba Malaysia beraksi di kelas MotoGP,” kata Razlan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kali terakhir Malaysia mempunyai pelumba dalam kelas MotoGP adalah pada 2018 hingga 2019 iaitu menerusi Hafizh Syahrin Abdullah. -KOSMO! Online


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Sukan

0 MANCHESTER – Pengurus Manchester City, Pep Guardiola mengakui pasukan itu perlu muhasabah diri bagi memastikan pemain-pemainnya tidak terlalu selesa dengan kejayaan dikecapi selama...

Hiburan

3s KUALA LUMPUR – Penyanyi berbakat besar Nadeera berbesar hati apabila namanya dibandingkan dengan penyanyi senior namun enggan perbuatan tersebut dilakukan secara berlebih-lebihan. Kata...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications