Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

12 orang Islam AS dalam pemantauan FBI saman Jabatan Kehakiman


WASHINGTON – Sekumpulan 12 orang Islam Amerika, termasuk Datuk Bandar New Jersey menyaman Jabatan Kehakiman pada Isnin bagi mengeluarkan nama mereka daripada senarai pemantauan rahsia FBI, yang mereka sifatkan sebagai “daftar Islam de facto.”

Saman itu, yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts, menyebut bahawa dengan meletakkan individu itu dalam Pangkalan data Saringan Pengganas, kerajaan persekutuan telah “menghukum” plaintif kepada “kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup.”

Plaintif mendakwa telah mengalami kemudaratan, termasuk penghinaan awam, pengawasan, gangguan dalam perjalanan, penafian pekerjaan, dan “diasingkan secara berkesan dari Amerika Syarikat” dan menambah senarai itu sendiri merupakan “daftar Islam de facto” dengan lebih 98 peratus daripada individu dalam senarai itu terdiri daripada orang Islam,” lapor Agensi Anadolu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut saman itu, walaupun selepas seseorang individu dikeluarkan daripada senarai berkenaan, mereka mengalami kesan yang memudaratkan seumur hidup.

Ia menamakan Peguam Negara Merrick Garland, Pengarah FBI Christopher Wray, Pengarah Perkhidmatan Rahsia AS Kimberly Cheatle, Penolong Peguam Negara bagi Bahagian Keselamatan Negara Matthew Olsen, Pengarah Perisikan Kebangsaan Avril Haines, dan lain-lain sebagai defendan bersama.

Plaintif termasuk Datuk Bandar Prospect Park New Jersey Mohamed Khairullah, yang tidak dijemput dalam sambutan Aidilfitri Rumah Putih pada saat-saat akhir pada Mei, Michael Migliore, seorang Islam Amerika yang tinggal di Arab Saudi, Nidal El-Takach, seorang penduduk Michigan dan sembilan yang lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Mamak News

0 Polis Tahan Lelaki, Disyaki Suspek Kes Bunuh Penyanyi Rap, Tupac Shakur 27 Tahun Lepas Polis Amerika Syarikat menahan seorang lelaki di Las Vegas,...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Mamak News

0 Murid 11 Tahun Maut Ditimpa Palang Gol Ketika Aktiviti Kurikulum BINTULU, 29 Sept (Bernama) — Seorang murid berusia 11 tahun meninggal dunia selepas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications