Hi, what are you looking for?

Mamak News

20 Kanak-kanak Antara Yang Terkorban Selepas Sekolah Runtuh


Gempa Bumi Jawa Barat: 20 Kanak-kanak Antara Yang Terkorban Selepas Sekolah Runtuh

Gempa bumi yang melanda Cianjur, Barat Jawa Isnin lepas dilapor turut meragut nyawa 20 orang kanak-kanak selepas sebuah sekolah di wilayah tersebut runtuh sewaktu insiden bencana alam tersebut berlaku, kata salah seorang guru di sana.

Difahamkan, gempa bumi dengan kekuatan 5.6 magnitud setakat ini telah pun meragut lebih daripada 270 korban. Menurut laporan BBC, banyak mangsa korban yang terlibat terdiri daripada pelajar sekolah. Sekurang-kurangnya 80 buah sekolah di sekitar Cianjur terjejas dengan gempa berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kredit: BBC

Kejadian itu nyata memberi kesan kepada penduduk setempat, khususnya kepada ibu bapa mangsa korban. Salah seorangnya adalah Lala Latifah, ibu kepada mangsa bernama Anisa.

“Dia merupakan anak yang baik. Dia sangat patuh kepada ibubapanya. Saat ini saya masih belum mampu melepaskannya. Tetapi, in sha Allah, saya ikhlas,” kata Lala sambil menahan sebak saat ditemu bual wartawan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Seorang lagi mangsa, Vira yang berusia lapan tahun turut terkorban. Bapanya, Ujung Nurdin, tidak dapat membayangkan dirinya perasaan yang perlu ditempuhi saat melihat mayat anaknya yang penuh dengan kesan kecederaan pada bahagian badan dan wajahnya.

Kredit: BBCPihak sekolah tidak sempat untuk melakukan apa-apa

Dalam pada itu, pihak sekolah tersebut mengatakan bahawa mereka dalam keadaan tidak bersedia semasa insiden tersebut berlaku.

Namun begitu, salah seorang guru di sekolah tersebut, Siti Maemun berkata, anak murid di sekolah biasanya sudah diajar langkah-langkah yang diambil sekiranya dilanda gempa bumi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walau bagaimanapun, gempa yang berlaku pada Isnin disifatkannya sebagai kuat sehingga mereka tidak sempat mengambil apa-apa tindakan.

Kredit: BBC

BACA: Speaker Parlimen Tunisia Ucap Tahniah Pada DSAI & PH Atas Kejayaan Dalam PRU15

Sumber: BBC

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Aplikasi video pendek, TikT dalam proses mendapatkan permit e-dagang daripada kerajaan Indonesia, lapor agensi berita Antara yang memetik Timbalan Menteri Perdagangan, Jerry...

Hiburan

0 PUTRAJAYA – “Saya terkejut apabila terbaca mengenai gosip (bercium) itu. Ia tidak berlaku langsung” Demikian ulas pelakon Meerqeen sambil menafikan dakwaan bercium dengan...

Mamak News

0 Syarikat Bantu Urus Penghantaran Pulang Jenazah Pekerja Bangladesh GEORGE TOWN, 29 Nov (Bernama) — Syarikat kepada seorang daripada tiga pekerja pembinaan warga Bangladesh...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat (AS), Osprey yang membawa lapan anak kapal terhempas di Pulau Yakushima di pantai Jepun. Menurut laporan media...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications