Hi, what are you looking for?

Mamak News

200 kanak-kanak, remaja pencari suaka hilang di UK 


LONDON: Seramai 200 kanak-kanak dan remaja yang mencari suaka termasuk berusia bawah 16 tahun dilaporkan hilang daripada sebuah hotel penginapan sementara di Britain. 

Kejadian itu menimbulkan tanda tanya mengenai cara pengurusan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak terhadap ketibaan golongan pendatang di negara tersebut.

Pentadbiran Sunak kini berdepan tekanan setelah dikatakan gagal melindungi sempadan Britain daripada pendatang yang tiba dengan bot kecil dan dakwaan kononnya kerajaan tidak memberi layanan sewajarnya kepada golongan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menteri Imigresen Britain, Robert Jenrick dalam satu sidang Parlimen memberi penjelasan berhubung laporan media mengenai kehilangan remaja dan kanak-kanak berkenaan.

Menurut Jenrick, seramai 13 daripada 200 individu yang hilang itu berusia bawah 16 tahun dan seorang merupakan kanak-kanak perempuan.

Katanya, kira-kira 88 peratus daripada kanak-kanak dan remaja yang hilang itu, tiba dari Albania.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau memaklumkan kerajaan sedang melaksanakan tanggungjawab untuk melindungi mereka.

“Pergerakan keluar masuk golongan bawah umur 18 tahun yang ditempatkan di hotel itu dipantau serta dilaporkan secara kerap. Malah, mereka diiringi oleh pekerja sosial ketika menghadiri aktiviti dianjurkan.

“Kami tidak mempunyai kuasa untuk menahan kanak-kanak yang mencari suaka tanpa ditemani individu, dalam keadaan demikian,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dilaporkan, bilangan pendatang tiba di England dengan merentasi Selat Inggeris meningkat lebih dua kali ganda dalam tempoh dua tahun lalu.

Malah, data kerajaan menunjukkan pendatang warga Albania paling ramai tiba menerusi laluan tersebut. 

Sementara itu, Ahli Parlimen Parti Green, Caroline Lucas memberitahu golongan kanak-kanak dan remaja yang hilang itu berisiko dirompak, diculik dan dipaksa melakukan jenayah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia amat mengerikan, kanak-kanak berkenaan seolah-olah telah diabaikan oleh Kementerian Dalam Negeri. 

“Sebahagian besar daripada golongan itu sudah hilang. Oleh itu, kami mahu kementerian mengambil tindakan sewajarnya termasuk perlindungan asas agar memastikan mereka selamat,” katanya. – REUTERS 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications