Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

22 Sekolah Ditutup Akibat Banjir Di Terengganu


sekolah banjir terengganu

22 Sekolah Ditutup Akibat Banjir Di Terengganu

KUALA TERENGGANU — Sebanyak 22 sekolah di Terengganu dilaporkan ditutup sementara berikutan banjir di empat daerah di negeri itu, lapor Sinar Harian.

Selain itu, penutupan sekolah itu juga bertujuan sebagai Pusat Pemindahan Sementara (PPS) pada hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) (Sektor Pengurusan Sekolah) Terengganu, Azman Othman @ Abdullah, 22 sekolah itu melibatkan 13 sekolah yang dinaiki air manakala selebihnya dijadikan PPS.

“Sebanyak 10 sekolah yang dinaiki banjir iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Budiman, SK Kubang Ikan, SK Pusat Kuala Ibai, SK Kedai Buluh, SK Losong dan SK Bukit Bayas.

“Ia juga melibatkan SK Kampung Bukit Chendering, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Besar, SMK Sultan Mansor dan Sekolah Menengah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Sheikh Abdul Malik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain itu, SK Bukit Puteri di Besut, SMK Padang Kemunting (Kuala Nerus) dan SMK Intan Zaharah (Dungun) juga dinaiki air,” jelasnya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lebih lanjut, Azman memaklumkan SK Chendering, SK Atas Tol, SK Pasir Panjang dan SK Gong Tok Nasek merupakan empat sekolah yang dijadikan PPS di Bandar Raya.

BACA JUGA: Kenali Manchineel, Pokok Paling Berbahaya Di Dunia Hingga Digelar “Tree Of Death”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di Kuala Nerus, empat sekolah dijadikan PPD iaitu, SK Bukit Tunggal, SK Bukit Nanas, SK Teluk Ketapang dan SK Tol Jembal. Manakala hanya SK Bukit Gasing di daerah Marang.

Sementara itu, beliau turut berkata JPNT menyarankan sekolah-sekolah yang terjejas akibat banjir agar mengambil cuti bencana.

“Begitu juga dengan sekolah dijadikan PPS yang menempatkan ramai mangsa banjir dan melibatkan penggunaan banyak bilik darjah,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mangsa banjir meningkat di Terengganu

Sehingga jam 8 pagi tadi, seramai 1,431 orang telah dipindahkan ke PPS melibatkan 400 keluarga, lapor Sinar Harian.

Jumlah tersebut meningkat berbanding 1,070 orang yang direkodkan pada jam 8 malam semalam. Difahamkan, sebanyak 14 PPS telah dibuka di Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Setiu dan Marang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri dalam satu kenyataan memaklumkan, Kuala Nerus merupakan daerah paling teruk terjejas dengan seramai 699 mangsa daripada 189 keluarga sudah dipindahkan ke tujuh PPS yang telah diaktifkan di sana.

Sumber: Sinar Harian

The post 22 Sekolah Ditutup Akibat Banjir Di Terengganu appeared first on Siakap Keli.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications