Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

237 jadi mangsa penipuan WhatsApp Web palsu di Singapura


SINGAPURA: Sekurang-kurangnya 237 individu terjerumus dalam sindiket penipuan pancingan data membabitkan halaman WhatsApp Web palsu sejak awal bulan ini.

Lapor The Straits Times, polis menerusi kenyataan memaklumkan jumlah kerugian keseluruhan mangsa penipuan itu mencecah $606,000 (RM2.1 juta).

Dalam kes itu, suspek mula-mula menguasai akaun WhatsApp yang terjejas selepas pengguna klik pada pautan URL yang tidak disahkan ketika mencari halaman web rasmi WhatsApp.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Penyamar sebagai pengguna akaun asal, suspek kemudian menghubungi keluarga atau rakan pengguna yang tersenarai dalam senarai kenalan akaun untuk meminta pinjaman,” jelas laporan.

Jelas laporan itu, suspek biasanya mendakwa mereka memerlukan wang itu untuk diri sendiri bagi membuat bayaran pembelian atau membantu rakan atau saudara mara yang mengalami masalah kewangan.

Misalnya, suspek mungkin mendakwa mereka perlu melakukan bayaran untuk hal kecemasan seperti perubatan namun akaun bank mereka telah disekat kerana melebihi had pemindahan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, ada juga suspek mungkin meminta kenalan memuat naik tangkapan skrin yang menunjukkan pemindahan untuk meminta lebih banyak wang kemudian.

Kenalan itu kemudian diminta memindahkan wang ke akaun bank yang tidak dikenali atau nombor PayNow yang kononnya milik pengguna akaun asal.

“Mangsa menyedari mereka ditipu selepas menghubungi atau dihubungi oleh keluarga atau rakan mereka yang mendakwa tidak menerima sebarang wang,” kata polis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Justeru, polis menasihatkan orang ramai mengamalkan langkah keselamatan seperti mengaktifkan ciri pengesahan dua langkah WhatsApp dan memastikan hanya menggunakan laman web rasmi WhatsApp Web.

Orang ramai juga diminta berwaspada terhadap sebarang permintaan luar biasa yang diterima pada platform pemesejan.

“Mereka juga perlu mengelak daripada berkongsi kod pengesahan akaun WhatsApp dan menyemak peranti dipautkan di WhatsApp dengan kerap,” kata polis.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications