Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

3 Tahun Tinggal Dalam Stor Sekolah, Kisah Luar Biasa Guru Besar Di Sabah Ini Raih Simpati Netizen


Bakal pencen sebagai pendidik tidak lama lagi

3 Tahun Tinggal Dalam Stor Sekolah, Kisah Luar Biasa Guru Besar Di Sabah Ini Raih Simpati Netizen. Cikgu George Odol, Guru Besar SK Ulu Ansuan di Telupid, Sabah telah berkongsi pengalaman berharganya tinggal di stor sekolah selama lebih 3 tahun bertugas di sekolah pedalam itu.

Beliau sanggup tinggal di stor sekolah yang sempit selama 3 tahun demi meneruskan pendidikan untuk anak-anak Orang Asal di situ.

Menurut Cikgu George, sekolah itu telah dibina pada tahun 1999 tanpa kuarters guru. Oleh itu, para guru terpaksa menumpang di rumah penduduk kampung dan mengajar di kelas yang diubah suai sementara.

Advertisement. Scroll to continue reading.
3 Tahun Tinggal Dalam Stor Sekolah, Kisah Luar Biasa Guru Besar Di Sabah Ini Raih Simpati Netizen. Kredit: Sabah Info

Kemudian, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah membina 2 unit rumah guru yang ‘ala kadar’ dan namun tidak mencukupi.

Ketika Cikgu George ditugaskan di sekolah tersebut pada tahun 2020, beliau dan keluarga terpaksa berkongsi stor pra-sekolah yang hanya berukuran 9 kaki x 16 kaki dengan dapur dan tandas pra-sekolah.

Sudah tentu amat sukar bagi beliau untuk mendapatkan privasi dan keselesaan dalam keadaan rumah yang sempit itu.

Cikgu George berkongsi rasa sedihnya, “Sungguh menyedihkan apabila seorang pegawai pendidikan dan pentadbir sekolah seperti saya terpaksa tinggal di rumah yang tidak selesa ini. Namun inilah pengorbanan yang perlu dilakukan demi pendidikan anak-anak Orang Asal di pedalaman Sabah.”

Tambah Cikgu George lagi, kebanyakan murid di sekolah pedalaman terdiri daripada etnik Kadazan Dusun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jadi, para guru dari etnik yang sama perlu datang ke sekolah pedalaman untuk mendidik mereka. Ini memerlukan pengorbanan besar untuk meninggalkan keselesaan di bandar dan berkhidmat di pedalaman.

Walaupun sebuah rumah guru baru dengan 7 bilik siap dibina menjelang persaraan Cikgu George, beliau tetap memberi keutamaan kepada guru luar yang baru bertugas di situ. Ini membuktikan dedikasi dan jiwa pengorbanan Cikgu George dalam meneruskan pendidikan untuk anak-anak di pedalaman Sabah.

Cikgu George akan bersara pada 27 November 2023 setelah berkhidmat selama hampir 3 dekad. Pengorbanan beliau selama ini amat besar dan patut dicontohi oleh semua.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Mamak News

0 SEMARANG: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun tular dalam media sosial kerana kepetahannya bertutur dalam bahasa Inggeris dengan loghat British. Kinara Arnintya Pratista,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications