Hi, what are you looking for?

Mamak News

32 saintis sertai misi siasat pencairan ‘Glasier Kiamat’


SANTIAGO, CHILE– Seramai 32 saintis kelmarin dihantar untuk memulakan misi di atas sebuah kapal penyelidikan Amerika Syarikat (AS) selama lebih dua bulan untuk menyiasat kawasan utama pencairan glasier Thwaites di Benua Antartika, lapor akhbar New York Post.

Pencairan pantas dilihat berlaku pada kawasan Glasier Thwaites yang menghadap Laut Amundsen dengan potensi kehilangan sejumlah besar bongkah ais disebabkan air laut yang semakin panas.

Glasier bersaiz menyamai negeri Florida itu digelar ‘Glasier Kiamat’ kerana memiliki bilangan bongkah ais yang banyak serta memberi ancaman kepada peningkatan paras laut dunia melebihi 65 sentimeter selama beratus-ratus tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

AS dan Britain bersama-sama menjalankan misi yang memakan belanja sekitar AS$50 juta (RM210.13 juta) untuk mengkajinya melalui jalan darat dan laut.

Thwaites dilaporkan berada di bahagian barat Antartika dan menganjur ke laut.

“Thwaites adalah sebab utama kita tidak mempunyai kepastian berkenaan unjuran kenaikan paras laut pada masa depan kerana ia berada di kawasan sangat terpencil dan sukar untuk dicapai,’’ jelas kenyataan Anna Wahlin yang merupakan ahli oseanografi dari Universiti Gothenburg di Sweden kelmarin. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Temu bual itu diadakan dari Kapal Penyelidikan Nathaniel B. Palmer yang dijadual meninggalkan pelabuhan di Chile beberapa jam kemudian.

Thwaites menggugurkan kira-kira 50 bilion tan ais ke dalam laut dalam masa setahun. – Agensi Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Kanak-kanak Melecur, Sinki Meletup Jiran Cuci Guna Serbuk Soda Dua kanak-kanak melecur selepas terkena cecair dipercayai serbuk soda yang berpunca dari letupan saluran...

Mamak News

0 WASHINGTON: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken mengumumkan sekatan visa baharu terhadap Taliban sebagai tindak balas terhadap larangan pekerjaan dan pendidikan untuk...

Mamak News

0 Lebih 15,000 restoran di seluruh negara mula menawarkan Menu Rahmah berharga RM5 bagi hidangan makanan tengah hari atau makan malam untuk golongan B40...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon Rashidi Ishak dikhabarkan sudah menamatkan zaman duda dengan pengarah, Wan Hasliza Wan Zainuddin. Perkara tersebut didedahkan jurumekap, Mas Hashim...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications