Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

40 pelombong terperangkap 24 jam dalam terowong runtuh selamat


DEHRADUN: Petugas keselamatan utara India berjaya menghubungi 40 pekerja yang terperangkap selama lebih 24 jam selepas terowong jalan yang mereka bina runtuh di negeri Uttarakhand, Himalaya.

Komander kanan dalam Pasukan Tindak Balas Bencana Kebangsaan, Karamveer Singh Bhandari, memberitahu AFP Semua 40 pekerja yang terperangkap di dalam terowong itu selamat.

“Kami menghantar air dan makanan kepada mereka,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Runtuhan yang berlaku awal pagi semalam, memaksa pasukan penyelamat menggunakan jengkaut berat untuk membersihkan timbunan.

Bekalan Oksigen turut dipam ke bahagian terowong yang tersumbat, dengan makanan dihantar melalui paip air.

Hubungan awal dibuat melalui nota pada sekeping kertas, kemudian petugas penyelamat berjaya menghubungi mereka menggunakan telefon bimbit radio.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Beberapa paket makanan kecil dihantar masuk melalui paip yang digunakan untuk saluran oksigen,” kata pegawai penyelamat, Durgesh Rathodi kepada AFP dari tapak terbabit.

Rathodi berkata, jengkaut telah mengalihkan serpihan berat kira-kira 20 meter (65 kaki), tetapi kumpulan lelaki itu berada 40 meter melepasi titik itu.

“Disebabkan lebihan serpihan dalam terowong, kami menghadapi sedikit kesukaran dalam menyelamat,” tambah Bhandari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Ketua Menteri Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami, yang hari ini terbang ke lokasi kemalangan, berkata kerja-kerja untuk mengalihkan bertan-tan serpihan konkrit yang runtuh itu dibuat secara berterusan untuk membawa semua mangsa keluar dengan selama.

“Hubungan telah dibuat dengan pekerja yang terperangkap dalam terowong melalui walkie-talkie.

“Usaha sedang dibuat untuk membawa mereka keluar dengan selamat tidak lama lagi,” katanya menerusi platform media sosial X.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pegawai respons bencana, Devendra Patwal, berkata ketika terperangkap, mereka mempunyai ruang di kawasan terowong di mana mereka berada.

“Berita baik ialah buruh tidak bersesak-sesak, dan mempunyai kawasan sekitar 400 meter untuk berjalan dan bernafas,” kata Patwal kepada akhbar Indian Express.

Terowong sepanjang 4.5 kilometer (2.7 batu) sedang dibina antara Silkyara dan Dandalgaon untuk menghubungkan dua tempat suci Hindu yang paling suci iaitu Uttarkashi dan Yamunotri.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications