Hi, what are you looking for?

Langkawi 5 Positif

Travel

5 Individu Dikesan Positif COVID-19 Sebelum Berlepas Ke Langkawi – DG Hisham


Setakat jam 12 tengah hari tadi, lima individu didapati positif COVID-19 selepas menjalani saringan sebelum berlepas melalui jalan udara dan laut ke Pulau Langkawi.

BACA: Pelancong Ke Langkawi Wajib Jalani Ujian Saringan COVID-19

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham melalui ciapan di laman Twitternya, seramai 1,250 orang disaring di empat pintu masuk lapangan terbang dan 1,296 orang melalui terminal feri di Kuala Perlis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sejumlah 2,528 orang telah menjalani ujian RTK-Ag, dan daripada jumlah ini, sebanyak lima kes positif COVID-19 telah dikesan.

Langkawi 5 positif

“Enam orang yang telah menjalani ujian RT-PCR sendiri sebelum ke lapangan terbang, kesemua adalah negatif,” tulis DG Hisham.

Tambahnya, baki 12 orang kanak-kanak di bawah tujuh tahun tidak menjalani ujian COVID-19 dan dibenarkan berlepas bersama keluarga masing-masing.

Pun begitu, kesemua kes positif itu adalah kategori satu iaitu tidak bergejala dan diberikan perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) utk diisolasi bagi tempoh 10 hari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: DG Hisham

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Lifestyle

0 Lagi menu sarapan ‘lejen’ di Kuching Legend Di Kuching, Mi Jawa Rabak Ini Jadi Menu ‘Breakfast’ Kegemaran Penduduk Tempatan. Hari ini, kami akan...

Mamak News

0 Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali Sejak bulan Julai yang lalu, penduduk di pekan Vastogirardi, Itali mengalami masalah tayar pancit...

Sukan

0 LONDON – Pelumba McLaren, Lando Norris mengharapkan perubahan besar berlaku ke atas jenteranya menjelang saingan musim depan bagi membolehkannya konsisten dalam setiap perlumbaan....

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications