Hi, what are you looking for?

Langkawi 5 Positif

Travel

5 Individu Dikesan Positif COVID-19 Sebelum Berlepas Ke Langkawi – DG Hisham


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Setakat jam 12 tengah hari tadi, lima individu didapati positif COVID-19 selepas menjalani saringan sebelum berlepas melalui jalan udara dan laut ke Pulau Langkawi.

BACA: Pelancong Ke Langkawi Wajib Jalani Ujian Saringan COVID-19

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham melalui ciapan di laman Twitternya, seramai 1,250 orang disaring di empat pintu masuk lapangan terbang dan 1,296 orang melalui terminal feri di Kuala Perlis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sejumlah 2,528 orang telah menjalani ujian RTK-Ag, dan daripada jumlah ini, sebanyak lima kes positif COVID-19 telah dikesan.

Langkawi 5 positif

“Enam orang yang telah menjalani ujian RT-PCR sendiri sebelum ke lapangan terbang, kesemua adalah negatif,” tulis DG Hisham.

Tambahnya, baki 12 orang kanak-kanak di bawah tujuh tahun tidak menjalani ujian COVID-19 dan dibenarkan berlepas bersama keluarga masing-masing.

Pun begitu, kesemua kes positif itu adalah kategori satu iaitu tidak bergejala dan diberikan perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) utk diisolasi bagi tempoh 10 hari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: DG Hisham

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Empat wilayah di Ukraine dilapor bakal menyertai Persekutuan Rusia selepas undian ‘Referendum Sham’ yang dilangsungkan sejak 23 September...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA- Taktik seorang pekerja di kaunter pembayaran stesen minyak yang mengaut keuntungan berganda menerusi penjualan kad Komunikasi Medan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. HANOI: Seorang wanita mendakwa dia sudah mengamalkan diet air selama lebih 41 tahun dan sehingga kini, tidak mempunyai...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SEJAK bertapak di negara seberang Indonesia pada tahun 2016, platform penstriman digital Netflix telah berjaya memikat hati penonton...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications