Hi, what are you looking for?

Lifestyle

5 Pendaki Paling Terkenal, Maut Di Gunung Everest


Pendaki terkenal ingin menakluk puncak Gunung Everest, malah terkorban

5 Pendaki Paling Terkenal, Maut Di Gunung Everest. Ribuan pendaki cuba mendaki Gunung Everest setiap tahun dengan harapan dapat menawan gunung paling terkenal dan tertinggi di dunia.

Malangnya, tidak semua daripada mereka selamat pulang selepas beberapa daripada mereka yang mendaki gunung setinggi 8,849 meter itu terlibat dalam kemalangan ketika sampai ke puncak.

Apabila mendaki, cuaca buruk boleh berlaku, pendaki boleh cedera, dan majoriti daripada mereka didapati kekurangan oksigen, menurut laporan. Di Everest, beberapa pendaki akan hidup dan sampai ke puncak, manakala yang lain akan terkorban.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut sumber, lebih 310 pendaki mati ketika cuba mencapai puncak Everest. Laporan punca kematian ada dikaitkan dengan runtuhan salji, terjatuh, terdedah kepada cuaca sejuk melampau. Berikut adalah nama lima pendaki terkemuka dan terkenal yang terkorban di Gunung Everest.

1.Pendaki lagenda, George Mallory

Seorang pengembara British, George Herbert Leigh Mallory adalah antara ratusan pendaki Gunung Everest yang paling terkenal di dunia, tetapi dia terkorban ketika cuba mencapai puncak tertinggi.

Menurut sumber, apabila ditanya mengapa dia mahu mendaki Gunung Everest, dia menjawab, “kerana ia (Gunung Everest) di situ.” Jawapan itu segera menggalakkan ratusan pendaki di seluruh dunia, yang masing-masing bercita-cita untuk menawan puncak itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, Mallory hilang di pergunungan itu bersama pendaki lain, Andrew Irvine, pada 1924. Pasukan Ekspedisi Penyelidikan Mallory dan Irvine menemui mayat Mallory di bawah salji tebal 75 tahun kemudian, pada tahun 1999. Sebahagian badannya masih terpelihara dengan baik ketika ditemui.

2.Si But Hijau, Tsewang Paljol

Tsewang Paljor bekerja sebagai anggota Polis Sempadan Indo-Tibet. Pada Mei 1996, dia meninggal dunia bersama dua pendaki lain, Tsewang Smanla dan Dorje Morup, dalam ribut salji.

Jasad Paljor tinggal di Everest selama 18 tahun, dan dilaporkan jasadnya mengalu-alukan pendaki yang mendaki gunung itu. Dia menjadi ‘mangsa gunung’ sepanjang tahun, dan dia terkenal di kalangan pendaki lain kerana kasut hijau neon yang dipakai ketika mendaki.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut pendaki puncak Everest, 80 peratus daripada mereka akan datang menemui mayat Paljor di dalam sebuah gua di sana. Gua yang dikenali sebagai Gua Green Boots itu terletak pada ketinggian 8,500 meter dan dipenuhi dengan tangki oksigen terbiar.

Mayat Paljor telah dipindahkan ke tempat yang kurang terdedah di atas gunung oleh pasukan ekspedisi China pada 2014, walaupun mayatnya didakwa masih kekal di situ, namun tidak lagi dilihat pendaki.

3.Pendaki Solo, David Sharp

Manakala, pada 2006, David Sharp dipercayai mahu mendaki Gunung Everest seorang diri tanpa menyertai kumpulan pendaki atau menerima bantuan radio.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia dilihat memasuki Gua Green Boots untuk berehat, tetapi dia tidak pernah dilihat keluar dari gua sejak itu. Mayatnya kemudian ditemui di dalam gua dan hanya dipindahkan pada tahun 2007.

4.Hannelore Schmatz, korban pertama pendaki wanita

Schmatz adalah wanita keempat yang mendaki Gunung Everest, tetapi dia juga wanita pertama yang terkorban ketika cuba menakluk puncak.

Tubuhnya tidak bergerak atau membeku dan dia kelihatan dalam keadaan agak santai, bersandar pada beg galas dengan mata terbuka dan rambutnya ditiup angin. Keadaannya dilaporkan menghantui pendakian gunung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Arne Naess Jr, seorang pendaki dan ketua ekspedisi Gunung Everest dari Norway, menyifatkan pertemuannya dengan mayat Schmatz pada 1985, berkata dia melihat wanita itu duduk berehat di atas beg galasnya, seolah-olah sedang berehat sebentar.

“Matanya seperti mengekori saya. Keadaannya mengingatkan saya tentang keadaan sebenar pergunungan,” katanya.

5.Rob Hall, lima kali mendaki Gunug Everest

Rob Hall, seorang warga New Zealand, membimbing lapan individu ke puncak Gunung Everest pada 1996, termasuk pendaki Doug Hansen, yang menghadapi kesukaran pada halangan terakhir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hall mengarahkan sherpa turun untuk membantu pendaki yang lain, tetapi dia tinggal untuk menemani Hansen, yang sudah kehabisan oksigen tambahan.

Menurut sumber, Hansen sudah tidak sedarkan diri apabila ribut salji meminta bantuan, dan rakan lain, termasuk Hall dan Andy Harris, didakwa cuba memberikan oksigen dan minuman tambahan. Namun, Hansen tidak dapat diselamatkan.

Semasa panggilan radio untuk memeriksa perkembangan pendaki, Hall menyatakan bahawa tangan dan kakinya ‘frostbite’ atau radang dingin dan mustahil untuk dia meneruskan perjalanan; ia kemudiannya mendapati bahawa Hall telah meninggal dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, mayat Hall ditemui di gunung itu 12 hari kemudian, dan dia kekal berada di South Summit dengan kebenaran isterinya.

Baca juga artikel yang berkaitan:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tular Video Staf Lapangan Terbang Filipina Kantoi Telan Duit Disyaki Dicuri Daripada Pelancong China Seorang kakitangan wanita lapangan terbang di Filipina kantoi menelan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Lima anggota polis antara enam individu ditahan selepas disyaki melarikan seorang lelaki dari sebuah kedai makan yang terletak di Desa...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications