Hi, what are you looking for?

Mamak News

809 masjid, surau di Wilayah Persekutuan terima Sumbangan Ihya’ Ramadan


KUALA LUMPUR – Sebanyak 809 buah masjid, surau Jumaat dan surau di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya menerima Sumbangan Ihya’ Ramadan daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Na’im Mokhtar berkata, sumbangan itu antara lain adalah untuk membantu menggerakkan aktiviti mengimarah Ramadan yang akan disambut minggu hadapan.

Katanya, pada tahun ini, MAIWP menyediakan peruntukan Sumbangan Ihya’ Ramadan dengan jumlah keseluruhan RM9.46 juta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Semoga dengan sumbangan Ihya’ Ramadan yang diterima ditambah pula dengan sumbangan ahli kariah akan menjadikan seluruh masjid dan surau di Wilayah Persekutuan lebih meriah dan berseri dengan pengisian program dan aktiviti ibadah, kebajikan dan kemasyarakatan.

“Diharapkan suasana sebegini dapat mendorong lebih ramai ahli kariah dan masyarakat untuk hadir ke rumah Allah dan menyuburkan rasa cinta kepada Allah SWT,” katanya ketika memberi ucaptama semasa merasmikan majlis penyampaian bantuan Ihya’ Ramadan dan Tauliah Amil Zakat Fitrah di sini baru-baru ini.

Pada majlis sama, MAIWP melancarkan Iftar Ramadan Rahmah dengan peruntukan RM4 juta di 70 buah masjid dan surau Jumaat di Wilayah Persekutuan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Program ini akan dilaksana sepanjang bulan Ramadan melibatkan masjid dan surau Jumaat terpilih di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan,” katanya.

Selain itu, seramai 74 ketua penolong amil dan 846 penolong amil dilantik bagi memudahkan orang ramai menunaikan zakat fitrah. Zakat fitrah boleh dibayar melalui amil dilantik MAIWP yang akan membuka kaunter kutipan di pelbagai lokasi di sekitar Wilayah Persekutuan.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications