Hi, what are you looking for?

Lifestyle

9 Cara Turunkan Darah Tinggi Secara Semulajadi, Boleh Cuba!


Tekanan darah tinggi atau high blood pressure boleh membawa maut. Biasanya tekanan darah tinggi dirawat dengan ubatan. Walaupun ia berkesan, tetapi ubat darah tinggi punya kesan sampingan. Antara laporan kesan yang selalu diterima ialah kebas sampingan dan kaki cramp, pening dan insomnia.

Bagaimana kalau mahu tangani tekanan darah tinggi secara semulajadi. Adakah caranya? Jangan risau, setiap masalah pasti ada penyelesaian. Di bawah kami kongsikan 9 cara turunkan darah tinggi secara semulajadi. Jom cuba!

Baca juga: Ini Rawatan Kecemasan Jika Melecur, Jangan Salah Langkah Lagi Teruk!

Advertisement. Scroll to continue reading.

9 CARA TURUNKAN DARAH TINGGI SECARA SEMULAJADI

Hasil banyak kajian tunjukkan 9 cara ini berkesan turunkan tekanan darah tinggi:

1. JALAN LAJU

Kajian mendapati jalan laju dapat turunkan tekanan darah sehingga 8mmHg. Senaman bantu jantung guna oksigen dengan lebih efisien. Jantung tidak perlu bekerja keras mengepam darah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. BERNAFAS SECARA DALAM

Caranya ialah dengan menarik nafas melalui hidung secara perlahan pada kiraan 5. Tahan sebentar nafas pada kiraan 4. Lepaskan perlahan pada kiraan lapan melalui mulut.

3. AMBIL MAKANAN TINGGI POTASSIUM 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut kajian dari Northwestern University, manusia perlukan 2000-4000mg potassiuk setiap hari. Sumber terbaik potassium boleh diambil dari pisang, ubi keledek, beetroots, tembikai, bayam dan ikan salmon.

4. ElAKKAN GARAM

Hati hati dengan makanan tinggi garam. Kebanyakan makanan segera, bergoreng dan dimasak di kedai punyai kandungan garam tinggi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. AMBIL DARK CHOCOLATE 70%

Minuman dibuat dari Dark Chocolate 70% ke atas. Flavanols dalam dark chocolate jadikan pembuluh darah lebih elastik atau anjal.

6. AMBIL SUPLEMEN CoQ10

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kajian ke atas 12 penyelidikan dapati suplemen turunkan tekanan darah hingga 17mmHg/10mmHg. Sebabnya? Ia besarkan pembuluh darah.

7. ELAK AMBIL MINUMAN BERKAFEIN 

Kafein sebabkan pembuluh darah mengecil. Kajian dari Duke University dapati pengambilan kopi tinggikan tekanan darah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

8. MINUM TEH HIBISCUS

Kajian dari Tuft University dapati mereka yang minum teh ini turun systolic blood pressure sebanyak 7 poin dalam masa 6 minggu.

9. BELAJAR CARA KURANGKAN STRES

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cari hobi atau buat aktiviti chill out secara terancang. Selain membaca, zikir, meditasi, dengar muzik juga sangat membantu.  Tekanan darah tinggi boleh mengundang maut. Bahaya yang tidak terlihat.

9 cara ini bantu sekiranya dilakukan secara konsisten. Perubahan bermula dari diri sendiri. Cari titik kekuatan. Besarkan titik itu. Bertindaklah. Sekiranya anda didiagnos dengan darah tinggi, dan sedang mengambil ubat, dapatkan konsultasi dari pengamal perubatan.

Sumber: Facebook Dr Rizal Abu Bakar

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: SirapLimau

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications