Hi, what are you looking for?

Mamak News

98.2 peratus kes positif Covid-19 kategori satu dan dua


PUTRAJAYA: Malaysia merekodkan sebanyak 1.8 peratus bersamaan 58 kes daripada 3,251 kes positif harian Covid-19, hari ini yang melibatkan kategori tiga, empat dan lima. 

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, bakinya, 3,193 kes iaitu 98.2 peratus lagi adalah terdiri daripada kategori satu dan dua. 

Katanya, kes positif hari ini menunjukkan penurunan berbanding semalam, 3,381 kes sekali gus mengatasi kes sembuh yang mencatatkan 3,161 kes. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pesakit Covid-19 yang memerlukan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) mencatatkan penurunan apabila merekodkan 243 kes berbanding semalam, 254 kes. 

“Jumlah pesakit Covid-19 yang memerlukan alat bantuan pernafasan pula merekodkan penurunan iaitu 113 kes berbanding semalam, 114 kes,” katanya dalam kenyataan hari ini. 

Noor Hisham berkata, dua kluster baharu dicatatkan yang menjadikan jumlah kluster terkumpul sejak pandemik Covid-19 melanda negara iaitu 6,158 kluster. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebanyak 176 kluster aktif direkodkan yang terus menunjukkan penurunan berbanding semalam, 182 kluster. 

“Jumlah kluster tamat sebanyak 5,982 kluster berbanding semalam, 5,974 kluster,” katanya. 

Dalam perkembangan berkaitan kematian, jumlah kematian yang dilaporkan menunjukkan peningkatan sedikit apabila mencatatkan sebanyak 16 kes, berbanding semalam, 19 kes. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rekod terbabit adalah setakat pukul 7 petang, hari ini berdasarkan maklumat dikemas kini melalui laman web, https://covidnow.moh.gov.my menjadikan keseluruhan kes terkini sebanyak 31,644 kes.

Bagi kes kematian yang dibawa ke hospital (BID), sebanyak dua daripada 16 kes dengan jumlah keseluruhan sebanyak 6,384 kes.-UTUSAN ONLINE

 

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TEHRAN: Pemimpin tertinggi Iran mengampuni atau membenarkan pengurangan hukuman penjara untuk berpuluh-puluh ribu banduan termasuk beberapa yang ditangkap dalam protes anti-kerajaan baru-baru ini....

Lifestyle

0 Taman tema air atau ‘waterpark’ SplashMania seluas 16 ekar (6.47 hektar), yang dibina oleh Gamuda Land di Gamuda Cove sudah dibuka kepada orang...

Mamak News

0 Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal. ‘Panda Walker‘ Sebak Dapat Basikal Sebagai Hadiah Seorang Panda Walker...

Lifestyle

0 Bukan air terjun tapi air hujan Dah Macam Air Terjun Changi Airport, Bumbung Bocor Di Airport Kuching Jadi Perhatian Netizen. Air Terjun Changi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications