Hi, what are you looking for?

Mamak News

98.2 peratus kes positif Covid-19 kategori satu dan dua


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PUTRAJAYA: Malaysia merekodkan sebanyak 1.8 peratus bersamaan 58 kes daripada 3,251 kes positif harian Covid-19, hari ini yang melibatkan kategori tiga, empat dan lima. 

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, bakinya, 3,193 kes iaitu 98.2 peratus lagi adalah terdiri daripada kategori satu dan dua. 

Katanya, kes positif hari ini menunjukkan penurunan berbanding semalam, 3,381 kes sekali gus mengatasi kes sembuh yang mencatatkan 3,161 kes. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pesakit Covid-19 yang memerlukan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) mencatatkan penurunan apabila merekodkan 243 kes berbanding semalam, 254 kes. 

“Jumlah pesakit Covid-19 yang memerlukan alat bantuan pernafasan pula merekodkan penurunan iaitu 113 kes berbanding semalam, 114 kes,” katanya dalam kenyataan hari ini. 

Noor Hisham berkata, dua kluster baharu dicatatkan yang menjadikan jumlah kluster terkumpul sejak pandemik Covid-19 melanda negara iaitu 6,158 kluster. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebanyak 176 kluster aktif direkodkan yang terus menunjukkan penurunan berbanding semalam, 182 kluster. 

“Jumlah kluster tamat sebanyak 5,982 kluster berbanding semalam, 5,974 kluster,” katanya. 

Dalam perkembangan berkaitan kematian, jumlah kematian yang dilaporkan menunjukkan peningkatan sedikit apabila mencatatkan sebanyak 16 kes, berbanding semalam, 19 kes. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rekod terbabit adalah setakat pukul 7 petang, hari ini berdasarkan maklumat dikemas kini melalui laman web, https://covidnow.moh.gov.my menjadikan keseluruhan kes terkini sebanyak 31,644 kes.

Bagi kes kematian yang dibawa ke hospital (BID), sebanyak dua daripada 16 kes dengan jumlah keseluruhan sebanyak 6,384 kes.-UTUSAN ONLINE

 

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KETUA jurulatih baharu Se­langor FC, Tan Cheng Hoe ber­harap anak-anak buahnya tidak menunggu lama untuk ‘menyerap’ ilmu serta...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kelantan mengenal pasti kira-kira 595 lasi ‘hot spot’ yang...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Hanya Kerana Tersilap Eja, Guru Didakwa Tergamak Belasah Pelajar Hingga Mati Polis India sedang mencari seorang guru yang...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. RIYADH: Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Salman dilantik sebagai Perdana Menteri menerusi rombakan Kabinet yang dititahkan Raja Salman. ...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications