Hi, what are you looking for?

Tempatan

AADK sedia bantu pulihkan Daniel Iskandar


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA – Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) bersedia untuk membantu dan merawat Daniel Iskandar, 19, yang tular dimandikan ala ‘jenazah’ selepas ditangkap kerana mencuri tabung di Masjid Al-Islahiah, Kuang, baru-baru.

Ketua Pengarah AADK, Sutekno Ahmad Belon berkata, pihak AADK bersedia untuk membantu remaja berkenaan termasuk mana-mana pihak yang terjebak dengan penagihan dadah atau substan.

“Kita terpanggil untuk membantu remaja tersebut selepas kejadian dia dimandikan tular dan siasatan polis mendapati remaja berusia 19 tahun itu bertindak mencuri duit tabung masjid disyaki untuk membeli dadah dan bermain judi dalam talian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pada masa sama, ujian saringan air kencing yang dijalankan mendapati remaja terbabit positif dadah jenis syabu,” ujarnya dalam kenyataan sebentar tadi.

Menurutnya, remaja berkenaan boleh mengikuti perkhidmatan rawatan dan pemulihan yang disediakan pihak AADK menerusi fasiliti sama ada melalui Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen), perkhidmatan di daerah, Pusat Khidmat AADK dan Rumah Komuniti AADK.

“Ini termasuklah, perkhidmatan rawatan dan pemulihan di Pusat Pemulihan Dadah Persendirian (PPDP) yang berdaftar dengan AADK.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain itu, AADK turut menyediakan perkhidmatan secara sukarela menerusi Puspen atau program pemulihan dalam komuniti yang tidak memerlukan klien berada di dalam Puspen,” ujarnya.

Tegas beliau, semua kemudahan tersebut terbuka kepada warga tempatan yang terjebak dengan masalah penagihan dadah yang ingin mendapatkan rawatan sewajarnya.

“Pun demikian, AADK berpendapat agensi yang berkaitan juga perlu digerakkan bagi memastikan masalah sosial dan ekonomi remaja terbabit dapat diselesaikan segera agar masalah sama tidak berulang,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. CHECHNYA: Pemimpin republik ini, Ramzan Kadyrov tidak teragak-agak untuk menghantar tiga anak remaja lelakinya menyertai barisan hadapan untuk...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menerima laporan berhubung seorang lelaki dipercayai pesakit mental membaling pisau di sebuah restoran makanan segera...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Polis terima laporan aktiviti penyamaran sebagai Pegawai Tinggi KDN PUTRAJAYA, 4 Okt (Bernama) — Polis menerima laporan berhubung...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua gol pantas dalam tempoh empat minit dilihat sebagai punca utama kekalahan 2-3 skuad hi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications