Hi, what are you looking for?

Tempatan

AADK sedia bantu pulihkan Daniel Iskandar


PETALING JAYA – Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) bersedia untuk membantu dan merawat Daniel Iskandar, 19, yang tular dimandikan ala ‘jenazah’ selepas ditangkap kerana mencuri tabung di Masjid Al-Islahiah, Kuang, baru-baru.

Ketua Pengarah AADK, Sutekno Ahmad Belon berkata, pihak AADK bersedia untuk membantu remaja berkenaan termasuk mana-mana pihak yang terjebak dengan penagihan dadah atau substan.

“Kita terpanggil untuk membantu remaja tersebut selepas kejadian dia dimandikan tular dan siasatan polis mendapati remaja berusia 19 tahun itu bertindak mencuri duit tabung masjid disyaki untuk membeli dadah dan bermain judi dalam talian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pada masa sama, ujian saringan air kencing yang dijalankan mendapati remaja terbabit positif dadah jenis syabu,” ujarnya dalam kenyataan sebentar tadi.

Menurutnya, remaja berkenaan boleh mengikuti perkhidmatan rawatan dan pemulihan yang disediakan pihak AADK menerusi fasiliti sama ada melalui Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen), perkhidmatan di daerah, Pusat Khidmat AADK dan Rumah Komuniti AADK.

“Ini termasuklah, perkhidmatan rawatan dan pemulihan di Pusat Pemulihan Dadah Persendirian (PPDP) yang berdaftar dengan AADK.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain itu, AADK turut menyediakan perkhidmatan secara sukarela menerusi Puspen atau program pemulihan dalam komuniti yang tidak memerlukan klien berada di dalam Puspen,” ujarnya.

Tegas beliau, semua kemudahan tersebut terbuka kepada warga tempatan yang terjebak dengan masalah penagihan dadah yang ingin mendapatkan rawatan sewajarnya.

“Pun demikian, AADK berpendapat agensi yang berkaitan juga perlu digerakkan bagi memastikan masalah sosial dan ekonomi remaja terbabit dapat diselesaikan segera agar masalah sama tidak berulang,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Hiburan

0 PELAKON terkenal Korea Selatan, Song Joong-ki mengejutkan peminat apabila berkongsi berita gembira sudah berkahwin dengan teman wanitanya, Katy Louise Saunders. Demi menjaga hati...

Mamak News

0 AMPANG- Tidak puas hati dimarahi sepahkan kawasan rumah, seorang lelaki tempatan ditahan susulan sengaja mencederakan ibu saudaranya di sebuah perumahan di Jalan Maju...

Mamak News

0 JAKARTA: Kisah seorang wanita dikerumuni jemaah ketika waktu solat Jumaat selepas terjaga daripada terlelap, menjadi tular dalam media sosial di Indonesia. Lapor liputan6.com,...

Mamak News

0 Wah! Dengar cerita sekarang ni ada permainan baharu yang semakin mendapat tempat di hati orang ramai. Bukan lato-lato, ya? Ini lain. BACA: Hati-Hati...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications