Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Abang Jo Umum Bantuan Khas Buat Pelajar IPT Bermula Tahun Hadapan


Bantuan IPT buat anak Sarawak bermula tahun depan

Abang Jo Umum Bantuan Khas Buat Pelajar IPT Bermula Tahun Hadapan. Pelajar Sarawak yang melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi (IPT) bakal menerima bantuan daripada kerajaan negeri pada tahun depan, kata Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata, perkara itu akan diumumkan secara terperinci menerusi persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak yang akan berlangsung hujung bulan ini.

Abang Jo Umum Bantuan Khas Buat Pelajar IPT Bermula Tahun Hadapan. Sumber: Astro Awani

Menurutnya, ia sebagai usaha kerajaan meringankan beban pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (B40).

“Memang dalam dasar (pendidikan) kita adalah ke arah memberikan pendidikan secara percuma dan kita kini menuju ke arah tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dalam belanjawan kita (Sarawak) pada tahun hadapan, kerajaan mengambil kira bantuan yang harus kita berikan untuk penuntut di IPT awam mahupun swasta,” ujarnya.

Beliau berkata demikian semasa ditemui media selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Pameran LATerasi Kewangan@Borneo Cultures Museum di Auditorium Muzium Budaya Borneo di sini, hari ini.

Menteri Kewangan dan Ekonomi Baharu itu memberitahu, bantuan itu perlu disalurkan memandangkan kos peralatan dan keperluan untuk belajar agak tinggi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita tahu bahawa banyak perkara yang perlu mereka (pelajar) miliki dan harga barangan itu begitu tinggi.

“Maka, disebabkan itu saya telah mengarahkan untuk menimbang (semula) bagaimana hendak membantu pelajar kita.

“Saya anggarkan untuk satu tahun di IPT awam mahupun swasta ialah sebanyak 5,000 pelajar yang harus kita bantu terutamanya dari keluarga B40,” katanya sambil menambah, bantuan buku turut disediakan oleh kerajaan untuk pelajar Sarawak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam ucapan perasmian, beliau mengetahui bahawa pembelajaran di IPT memerlukan komputer riba yang menyukarkan pelajar B40 memiliknya.

“Bagaimanapun, saya akan mengumumkan secara menyeluruh (bantuan) untuk membantu pelajar kita di Sarawak.

“Pendapatan kita bertambah dan ia harus dipulangkan semula kepada rakyat,” ujarnya.

Berhubung bantuan lain, Abang Johari memberitahu bahawa akan ada berita baik menerusi Belanjawan Sarawak 2024 yang akan diumumkan selepas ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tunggu sahaja, hari ini saya memberi sedikit petunjuk sahaja,” katanya.

Hadir sama, Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Snowdan Lawan, Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia Marzunisham Omar, kartunis tersohor, Datuk Mohammad Nor Khalid serta tetamu yang lain.

Menyentuh mengenai program, Abang Johari menekankan urusan mengenai pengurusan ekonomi yang berhemah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, tiga perkara perlu dititikberatkan ke arah tersebut ialah penggunaan, simpanan dan pelaburan.

“Tiga perkara penting ini sekiranya diuruskan dengan baik akan memberi keselesaan dalam hidup seharian kita.

“Kita dalam menguruskan Sarawak ini perlu mencari pendapatan lebih menggunakan teknologi dan cara baharu. Sarawak tidak berhutang, malah pendapatan makin bertambah,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Timbalan Gabenor BNM Marzunisham Omar dalam ucapan aluan mendedahkan program itu dianjurkan oleh Muzium dan Galeri Seni BNM dengan kerjasama Jabatan Muzium Sarawak.

Katanya, pameran LATerasi Kewangan itu salah satu inisiatif meningkatkan celik kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Pameran yang dilancarkan di Sarawak ini turut diterapkan elemen-elemen pendidikan kewangan selain olahan pameran diperkaya dengan karikatur karya Datuk LAT (Datuk Mohammad Nor Khalid).

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Karya tersebut menyentuh ke arah aspek pengurusan kewangan seperti simpanan, pengurusan hutang, kepentingan e-pembayaran, perancangan persaraan dan cara melindungi diri daripada penipuan (scam),” tambahnya.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Lifestyle

0 Perjalanan Alyssa dalam Universe Ticket Berakhir, Pengunduran Penuh Spekulasi Gadis Borneo Tarik Diri Dari Universe Ticket, Netizen Dakwa Produksi TV Korea Selatan Berat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications