Hi, what are you looking for?

Hiburan

“Ada yang sanggup buat perkara terlarang” – Zizi Kirana


PETALING JAYA: Memberi pandangan terhadap isu dengki sesama artis, penyanyi rap tanah air, Zizi Kirana berkata, seseorang itu tidak sewajarnya mempunyai sifat hasad dengki terhadap rakan industri kerana sudah tertulis rezeki masing-masing.

Namun, penyanyi lagu popular Eh ini mengakui perkara tersebut ada berlaku dalam kalangannya dan sanggup melakukan sesuatu yang dilarang gara-gara memiliki sifat dengki terhadap seseorang.

“Jika kita ambil positif dengan tidak berlaku dengki itu lebih baik. Tetapi kita perlu yakin kepada Tuhan yang memberi rezeki.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jadi, bila kita melihat rakan lain lebih daripada kita, tidak sewajarnya kita mempunyai sifat dengki yang begitu negatif. Tidak boleh.

“Kita pun tahu sebenarnya memang ada terjadi sebegini dalam kalangan kita, ada yang sanggup melakukan perkara tidak sepatutnya gara-gara dengki dengan kelebihan orang lain,” katanya.

Isteri kepada pelakon Yusuf Bahrin itu juga menyifatkan masalah pemikiran dan hati seseorang itu adalah asbab mereka mempunyai niat hasad dengki sesama sendiri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tegas Zizi, sebaiknya kejayaan rakan harus dijadikan sebagai motivasi untuk memperbaiki diri dan berserah kepada-Nya, bukan sebaliknya.

“Sebenarnya punca itu daripada pemikiran dan hati seseorang. Jika pemikiran sentiasa bersangka baik apatah lagi dengan rakan dan saling menyokong, dia juga boleh mengikuti kejayaan yang sama.

“Kenapa lah nak dengki, tidak sepatutnya. Sememangnya sifat dengki ini paling merosak hati. Kita ubah cara pemikiran, elakkan berkawan dengan sekeliling yang sebegitu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sepatutnya, kita perlu menjadikan ia sebagai motivasi supaya dapat memperbaiki diri untuk berusaha lebih keras lagi dan berserah kepada Tuhan,” tuturnya ketika ditemu bual.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PETALING JAYA – Sebuah keluarga yang mempunyai tanggungan dua orang anak atau lebih memerlukan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sebagai perbelanjaan membeli barang basah atau...

Mamak News

0 Budak Empat Tahun Lompat Dari Tingkat 26 Guna Payung, Terpengaruh Teng Kartun Gara-gara terpengaruh teng kartun, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun bertindak...

Mamak News

0 SUNGAI PETANI – Tindakan seorang pemandu Grab berhenti di luar lorong kecemasan mengundang padah apabila dia maut dilanggar sebuah lori dalam kemalangan di...

Mamak News

0 Rumah Kongsi Lapan Pintu Musnah Dalam Kebakaran MELAKA, 29 Mei (Bernama) — Sebanyak lapan pintu rumah kongsi berkeluasan 3,962 meter persegi di sebuah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications