Hi, what are you looking for?

Mamak News

Agong Cadang Kerjasama Dengan PH: ‘Kami Sign Surat, Tapi Tak Setuju’


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan bahawa partinya masih tetap dengan pendirian untuk tidak bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH).

Difahamkan, segalanya bermula selepas pihaknya menghantar surat akuan bersumpah (SD) ke Istana Negara pada semalam.

Tegas Muhyiddin, jumlah kerusi yang dipersetujui adalah melebihi 112 kerusi dan meyakini bahawa kerajaan persekutuan di bawah PN wajar ditubuhkan, namun ia dikatakan ‘tidak mencukupi;’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebab itu kami yakin kami sewajarnya boleh membentuk kerajaan.

“Tapi maklumlah bila saya menghadap tadi, ada yang dikatakan yang ini (SD) tidak mencukupi. Saya tidak tahu apakah sebab-sebab di sebalik itu.

“Tapi buktinya ada di sini (menunjuk dokumen SD),” katanya dalam satu sidang media sebentar tadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sehubungan itu Muhyiddin diminta oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong (YDPA) Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk menandatangani persetujuan bekerjasama dengan PH bagi membentuk kerajaan perpaduan.

“Jadi selepas itu, kerana dikatakan tidak ada suatu pun jumlah bilangan yang mencukupi, Tuanku mencadangkan untuk kita bekerjasama dengan PH untuk membentuk kerajaan perpaduan.

“Tetapi kami telah membincangkan sejak awal lagi kami tidak akan bekerjasama dengan PH. Itu pendirian parti sejak dulu sampai ke hari ini atas tujuan apa sekalipun, kita tak bersetuju,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Muhyiddin menegaskan, walaupun tanda tangan diturunkan namun beliau tetap kekal dengan pendiriannya untuk menolak kerjasama seperti yang dicadangkan YDPA tersebut.

“Tadi saya diminta (oleh YDPA) untuk menandatangani dokumen yang diletakkan supaya kalau kami bersetuju.

“Saya sign tapi jawab atas (dipercayai tulis nota di surat) ‘TIDAK BERSETUJU’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita sepakat atas sebab-sebab yang kita tahu kenapa kita tak bekerjasama dengan PH. Itu keputusan yang kami ambil,” tambahnya mengakhiri sidang media.

Info lanjut menyusul kemudian.

Sidang Media Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin | 22 Nov 2022 pic.twitter.com/SSCHhzI7p4

Advertisement. Scroll to continue reading.

— BERNAMA TV 🇲🇾 (@BernamaTV) November 22, 2022

Sumber: Bernama TV

 

Advertisement. Scroll to continue reading.


Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Kerajaan negeri berharap kerajaan Persekutuan yang baharu dibentuk selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) meneruskan...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Hasrat pemain skuasy perseorangan wanita, Aifa Azman untuk mempertahankan gelaran Terbuka Malaysia tidak kesampaian apabila...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Gara-gara terlepas cakap pernah berniat mahu menyembelih orang bukan Islam dalam sebuah ceramah pada 4...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Pelakon jelita Amelia Henderson melahirkan rasa syukur kerana mendapat peluang menceritakan segalanya di mahkamah. Kata...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications