Hi, what are you looking for?

Mamak News

Air Mineral Jenama Evian ‘Level Kayangan’


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Sejak kebelakangan ini, rasanya semua perasan jenama air mineral Evian hangat diperkatakan dalam platform media sosial kerana harganya yang mahal.

Berkenaan tentang harga air mineral sebotol RM4.50 sudah semestinya boleh dikatakan hanya ‘level’ kayangan boleh meminumnya dan perdebatan mengenai jenama ini mula hangat apabila tular sebuah video yang dimuat naik oleh Perdana Menteri di laman Twitternya.

Orang ramai kebanyakkannya mempertikaikan mengapa air jenama mahal dihidangkan dalam mesyuarat yang sedang berbincang tentang kos sara hidup rakyat yang kini kian tidak menentu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, untuk pengetahuan ramai ada beberapa sebab kenapa air Evian mempunyai harga yang sangat mahal walhal ianya cuma sebotol air, sama seperti yang lain.

1. Pelaburan wang yang banyak.

Melalui laporan dari Loan Street SG, jenama air Evian bukanlah seperti jenama air-air mineral yang lain kerana banyak pelaburan wang sudah dilakukan bagi memastikan jenama mereka mendapat pengiktirafan dari segi kesihatan dan brand awareness. Ia bukan saja melabur dalam pasaran, malah dalam pelbagai acara seperti Terbuka AS serta Wimbledon.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Kos pengedaran.

Jenama Evian ini sebenarnya datang dari wilayah tenggara Perancis yang dipanggil Rhone-Alpes. Untuk pengetahuan, jika anda berada di Perancis atau bahagian lain Eropah, anda boleh membelinya dengan harga yang murah, akan tetapi kos pengedaran membuatkan harga air Evian di negara Asia Tenggara menjadi mahal.

3. Bahan yang mudah dikitar semula.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berdasarkan production cost pula, jenama Evian menggunakan bahan yang mudah untuk dikitar semula ketika pembuatan botol dilakukan dan ia difahamkan menggunakan bahan dipanggil polyethylene terephthalate (PET) yang mempunyai proses yang tidak mudah. Bahan itu sendiri sudah mahal dan memerlukan ujian yang meluas supaya ianya selamat dan boleh dikitar semula.

4. Sihat untuk tubuh badan.

Selalu kita ada pemikiran air mineral hanyalah sekadar air, tetapi lain untuk jenama Evian kerana ianya kaya dengan kalsium dan mangnesium. Dimana kalsium boleh bantu untuk menguatkan tulang, peredaran jantung kekal baik dan boleh menurunkan berat badan. Sebab itu harganya sedikit mahal kerana air ini bukan saja boleh hilangkan rasa dahaga, malah baik untuk kesihatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jadi inilah sebab kenapa air jenama Evian sedikit mahal dari yang lain-lain. Semoga dapat menjawab pertanyaan anda semua “kenapa air mineral pun mahal?”.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TANJUNG MALIM – Meskipun melakukan persiapan terakhir namun ia tidak menjadi masalah buat kuartet 4×100 meter (m) lelaki...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Selebriti versatil Alif Satar mengakui mempraktikkan prinsip mengelak daripada terjebak adegan mesra atau intim dengan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. YEREVAN: Jumlah korban insiden letupan besar di sebuah pasar di ibu negara Armenia, meningkat kepada 16 orang. Menurut...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun dilaporkan meninggal dunia selepas disyaki didera pengasuh yang juga...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications