Hi, what are you looking for?

Mamak News

Ajaib, Lelaki Tertusuk Bar Keluli Beberapa Inci Dari Otak Dilapor Selamat


Seorang pekerja binaan secara ajaib terselamat selepas mukanya tertusuk keluli bar yang terhenti beberapa inci dari otaknya semasa terjatuh di tapak pembinaan di Giresun, timur laut  Turkiye, lapor Daily Star.

Lelaki yang berusia 39 tahun itu, diibarat seperti diberi peluang untuk hidup berikutan pengalaman pahit yang mengerikan didedah pada imej X-ray. Di mana besi itu menembusi tulang pipinya dan kedudukannya berada di belakang mata, hanya beberapa inci dari otak lelaki itu.

Kredit: CEN via Daily Star

Mangsa terlihat longlai serta tidak berdaya terbaring di atas katil hospital dengan kepingan keluli besar terkeluar dari sebelah kanan mukanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada mulanya, lelaki itu dibawa ke hospital tempatan di daerahnya dan kemudian dipindahkan ke hospital yang lebih besar di Bandar Samsun, yang memerlukan masa tiga jam perjalanan dengan kereta.

Pakar perubatan dikatakan dapat mengeluarkan besi konkrit dari mukanya, sebelum dia dirawat di unit rawatan rapi, namun pada ketika ini tidak diketahui keadaannya.

Kemalangan jiwa berlaku setiap empat jam

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut laporan Perhimpunan Kesihatan dan Keselamatan Kerja Pekerja, seorang pekerja dilaporkan meninggal dunia setiap empat jam dalam kemalangan pekerjaan yang berlaku di Turkiye tahun lepas.

Difahamkan, jumlah kemalangan jiwa melibatkan sektor pembinaan adalah yang kedua tertinggi yang direkodkan iaitu sebanyak 335 kematian.

Kemalangan yang sama berlaku 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun di India mencuri tumpuan selepas menjadi mangsa kemalangan ngeri ketika bermain bersama rakan-rakannya pada 4 Oktober lalu.

Mulut kanak-kanak itu ditusuki oleh besi keluli yang terkeluar dari mulutnya selepas terjatuh di atas logam ketika bermain di tapak bangunan.

Gadis muda itu diselamatkan oleh pakar perubatan dan doktor menyifatkan ia sebagai kes paling menyedihkan yang pernah berlaku dalam kehidupan profesionalnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia adalah kes paling menyedihkan yang saya temui dalam kehidupan profesional saya,” kata Dr Rajkumar Koli, doktor yang merawatnya.

Walaupun tusukan yang mengerikan berlaku, gadis itu bertuah kerana besi itu tidak berada di kedudukan bahaya pada saraf penting dan saluran darah ke otak.

Kanak-kanak itu kini berada dalam keadaan baik dan dijangka akan pulih sepenuhnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Daily Star

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA, 2 FEBRUARI 2023 – Kementerian Perdagangan Dalam  Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) ingin memaklumkan bahawa, susulan  daripada pengumuman YAB Perdana Menteri...

Mamak News

0 SINGAPURA: Seorang wanita yang sudah berkahwin dan menjalin hubungan sulit dengan rakan kongsi perniagaannya memasang kamera video mini di tandasnya supaya lelaki itu...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Bekas isteri Datuk S.M Faisal S.M Nasimuddin, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini sejak menjadi ibu tunggal,...

Mamak News

0 SHAH ALAM – Sistem demrasi tidak pernah menghalang mana-mana parti untuk menamakan siapa bakal Menteri Besar Selangor yang baharu daripada parti mereka. Menurut...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications