Hi, what are you looking for?

Mamak News

Akibat Gelombang Haba, Berjuta-Juta Ikan Mati Hanyut Di Sungai


Akibat Gelombang Haba, Berjuta-Juta Ikan Mati Hanyut Di Sungai

Berjuta-juta ikan mati hanyut di sungai berhampiran sebuah bandar kecil di Australia ekoran fenomena gelombang haba yang melanda negara itu ketika ini.

Difahamkan, kejadian itu berlaku pada minggu ini yang menunjukkan jutaan ikan terapung menutupi kolam Menindee Weir berhampiran Broken Hill.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Jabatan Industri Utama (DPI) di New South Wales, ikan seperti herring dan karper telah ‘dipaksa’ kembali ke sungai kerana cuaca panas.

Berjuta-Juta Ikan Mati Hanyut Di SungaiKredit: Yahoo News

“Kematian ikan ini berkaitan dengan paras oksigen rendah dalam air (hipoksia) apabila air banjir surut.

“Keadaan ini dikenali sebagai gelombang haba yang dikatakan terus memberi tekanan kepada sistem yang mengalami keadaan yang melampau selepas banjir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Cuaca panas di rantau ini juga memburukkan lagi hipoksia kerana air lebih panas mengandungi kurang oksigen berbanding air sejuk,” jelasnya.

Tambahnya lagi ikan memerlukan tahap oksigen yang lebih tinggi pada suhu yang lebih panas.

Ikan mati akibat gelombang haba: Amaran telah diberikan kepada Australia

Difahamkan, gelombang haba di seluruh Australia telah menjadi lebih kerap berlaku berikutan perubahan iklim dan menyebabkan suhu global meningkat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, pakar dan agensi kerajaan telah memberi amaran bahawa Australia akan terus menyaksikan lonjakan keadaan hujan dan panas yang melampau.

Berjuta-Juta Ikan Mati Hanyut Di SungaiKredit: CNN

Memetik CNN, Menindee adalah sebuah lokasi luar bandar di barat New South Wales yang mempunyai populasi kira-kira 500 penduduk.

Malah, penemuan ini (ikan mati) juga dilaporkan berlaku di Lembah Macquarie (pinggir bandar dan taman negara).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, ini bukan pertama kali penduduk Menindee melihat kematian ikan secara besar-besaran.

Pada Februari lalu, beribu-ribu ikan mati dilaporkan di kawasan itu dan juga dipercayai berlaku pada tahun 2019.

BACA JUGA: Banjir: Ikan Kerapu Hibrid Mati, 32 Penternak Rugi Lebih RM1 Juta

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, ia bukan sahaja berlaku di luar negara, sebelum ini Siakap Keli melaporkan seramai 32 penternak ikan kerapu hibrid di Laguna Semerak mengalami kerugian lebih RM1 juta apabila ternakan mereka mati, akibat banjir.

Pengerusi Persatuan Penternak Ikan Laguna Semerak Mustapa Bakar berkata kejadian dipercayai berlaku apabila air hujan (tawar) melimpah secara berlebihan ke kawasan laguna itu yang memiliki 2,100 petak sangkar ikan.

“Beribu-ribu ikan kerapu hibrid yang diternak mati setiap hari sejak empat hari lepas. Ikan kerapu hibrid diternak untuk pasaran Kuala Lumpur, Johor dan Singapura boleh dijual pada harga RM60 sekilogram,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: CNN

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Mamak News

0 SEREMBAN – SIRIM Berhad menyasarkan seramai 50,000 orang usahawan dapat dilahirkan menjelang tahun 2027 menerusi program pembangunan usahawan termasuk inisiatif tanggungjawab sosial korporat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications