Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Angkasawan British Pertama Ke Bulan Dalam Misi Artemis III


Angkasawan British Pertama Ke Bulan Dalam Misi Artemis III

Setiausaha Negara untuk Sains, Inovasi dan Teknologi United Kingdom, Michell Donalan telah melawati ibu pejabat Pentadbiran Aeronautik & Angkasa Kebangsaan (NASA) di Florida, Amerika Syarikat.

Menurut Daily Star, beliau ke sana atas tujuan untuk mengenal pasti mengenai kemungkinan misi angkasawan British menjejakkan kaki ke Bulan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Khususnya, soalan yang ditanya adalah mengenai misi Artemis III yang merupakan misi ke Bulan yang pertama selepas misi Apollo 17 pada Disember 1972.

“Saya bertanya kepada NASA mengenai misi Artemis, apakah kemungkinan untuk angkasawan British untuk menyertai misi itu? Kata mereka, ianya tidak mustahil,” kata Michelle Donalan kepada Telegraph.

NASA menjawab, dalam masa beberapa bulan angkasawan British akan mendapat peluang untuk pergi ke Bulan. Mereka turut berkata, angkasawan British juga berpeluang untuk ke Marikh dalam 10 tahun akan datang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kata NASA lagi, ia tidak mustahil untuk angkasawan British menyertai misi mereka itu untuk mewakili United Kingdom.

Setiausaha itu turut menambah, “Kami mempunyai antara salah satu sektor angkasa lepas yang amat berinovasi di dunia. Kami juga mempunyai angkasawan yang berbakat seperti Tim Peake,”

Tim Peake yang dimaksudkan ialah angkasawan British pertama yang dapat menjejakkan kaki ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Dia juga sudah lama mempunyai keinginan untuk berjalan di permukaan Bulan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA JUGA: Suhu Terlalu Panas, Taylor Swift Tangguhkan Konsert

Selain itu, Michelle Donolan memberitahu, misi yang harus disertai oleh angkasawan British adalah misi Artemis yang ketiga. Kerana itu merupakan misi di mana mereka akan mendarat di atas Bulan, manakala misi kedua hanyalah mengelilingi Bulan.

Persoalan dan penegasannya untuk angkasawan British menyertai misi Artemis III berkemungkinan berpunca daripada 12 orang angkasawan yang berjaya ke Bulan sebelum ini. Mereka semua mewakili Amerika Syarikat yang juga sebahagian daripada program angkasa NASA iaitu Apollo.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Juga dilaporkan oleh Mails Online, Setiausaha Negara itu turut memberi cadangan untuk angkasawan British melibatkan diri dalam misi ke Marikh yang dijadualkan pada 10 tahun akan datang.

Selain daripada Tim Peake, angkasawan British yang lain seperti Rosemary Coogan, Meganne Christian dan John McFall bakal dicadangkan juga selepas mereka menyertai Agensi Angkasa Eropah pada tahun lepas.

Sumber: Daily Star

Advertisement. Scroll to continue reading.

The post Angkasawan British Pertama Ke Bulan Dalam Misi Artemis III appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Mamak News

0 SEMARANG: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun tular dalam media sosial kerana kepetahannya bertutur dalam bahasa Inggeris dengan loghat British. Kinara Arnintya Pratista,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications