Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Aniq mampu raih pingat di Olimpik


PRESTASI semasa ditampilkan jaguh angkat berat negara, Mohamad Aniq Kasdan memberi petanda positif buat kontinjen Malaysia menjelang temasya Sukan Olimpik 2024 yang akan berlangsung di Paris, Perancis.

Persekutuan Angkat Berat Malaysia (PABM) optimis atlet berusia 21 tahun itu berada di landasan tepat untuk melayakkan diri ke temasya sukan terbesar dunia tersebut berdasarkan kedudukan ketujuh dalam ran­king kelayakan.

Presiden PABM, Datuk Ayub Rahmat menyuarakan keyakinan Aniq mampu menjadi atlet Malaysia pertama meraih pi­ngat Olimpik dalam angkat berat sekiranya prestasi terus mening­kat sehingga temasya sukan itu membuka tirainya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Aniq masih muda, dia sedang menuju kemuncak prestasi ketika ini, iaitu antara usia 22 hingga 26 tahun. Kami percaya dengan komitmen dan tumpuan dalam latihan selain semangat juang yang tinggi, saya yakin kita boleh membawa pulang pingat.

“Warna pingat tidak pasti lagi kerana bergantung kepada ­prestasi semasanya. Saya percaya dengan karakter dimiliki Aniq, memang ada potensi untuk merangkul pingat,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan, masih ada beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki Aniq, terutamanya dalam acara snatch jika mahu mencerahkan peluang menjelmakan pingat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya sudah berbincang de­ngan jurulatih Aniq. Saya minta beliau untuk melihat semula vi­deo-video kejohanan yang disertai Aniq yang mana kita lihat dia ada kelemahan dalam snatch dan ia perlu diperbaiki,” ujar Ayub.

Terdahulu, atlet kelahiran Johor itu menampilkan aksi cemerlang pada Kejohanan Angkat Berat Dunia Grand Prix II di Qatar apabila merangkul pingat perak menerusi acara clean & jerk dan gangsa keseluruhan bagi kategori 61 kilogram (kg).

Selain itu, Aniq turut meme­cahkan rekod kebangsaan milik­nya apabila dia berjaya melakukan angkatan 296 kilogram.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement