Hi, what are you looking for?

Mamak News

Antibodi Jerung Didakwa Mampu Halang Penularan Wabak Covid-19 Di Masa Depan


Wabak pandemik yang boleh menjangkiti manusia pada masa hadapan didakwa boleh dihalang dengan antibodi kecil yang ditemui di dalam jerung, menurut saintis memetik laporan Mirror UK.

Menurut laporan, para saintis dari Universiti Wisconsin telah menemui protein kecil di dalam darah pemangsa laut tersebut yang mereka percayai boleh menghentikan SARS-CoV-2 serta variannya daripada terus menjangkiti sel manusia.

Oleh itu, antibodi ini dikatakan sekaligus dapat membantu saintis di seluruh dunia untuk bersiap sedia dalam menghadapi wabak pandemik pada masa hadapan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Protein ini dikenali sebagai reseptor antigen boleh ubah (VNAR) dan protein yang terdapat dalam jerung itu adalah kira-kira 1/10 daripada saiz yang dijumpa pada manusia.

Ahli patologi Universiti Wisconsin-Madison yang juga pengarang kajian, Aaron LeBeau dalam satu kenyataan berkata: “Isu besarnya ialah terdapat sejumlah virus corona yang telah bersedia untuk menyerang manusia.

“Apa yang kami lakukan adalah dengan menyediakan senjata terapeutik VNAR jerung yang boleh diguna pakai untuk menghalang wabak SARS pada masa hadapan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami berfikiran bahawa kajian ini bakal menjadi sesuatu yang besar kelak. Ini adalah kertas kajian pertama yang menunjukkan keberkesanan mereka (protein) untuk melawan penyakit berjangkit.

“Protein kecil seperti antibodi ini boleh masuk ke celahan yang tidak dapat diakses oleh antibodi manusia.

”Protein ini juga mampu membentuk geometri yang sangat unik, ianya mampu mengenali struktur dalam protein di mana tidak dapat dilakukan oleh antibodi manusia,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saintis di universiti itu berkata, VNAR jerung berjaya meneutralkan WIV1-CoV, coronavirus yang mampu menjangkiti sel manusia tetapi kni ditemui pada kelawar.

Ia juga didapati memberi tindak balas yang baik dalam melawan SARS-CoV-1 yang merupakan wabak SARS pertama pada tahun 2003.

Kajian yang dijalankan oleh universiti tersebut bersama ahli akademik dari Universiti Minnesota serta syarikat bioperubatan Scotland Elasmogen ini diharapkan dapat membantu dalam mencari cara untuk membina imuniti terhadap virus tanpa pemberian vaksin kepada berbillion manusia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketua Pegawai Eksekutif Elasmogen, Cariline Barelle berkata, “Apa yang menariknya adalah molekul ubat baharu yang berpotensi melawan SARS-CoV-2 ini mempunyai perbezaan dari segi mekanisma tindakannya berbanding biologi dan antibodi lain yang menyasarkan virus itu.”

Sumber: Mirror UK

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Kisah seorang wanita dikerumuni jemaah ketika waktu solat Jumaat selepas terjaga daripada terlelap, menjadi tular dalam media sosial di Indonesia. Lapor liputan6.com,...

Mamak News

0 Wah! Dengar cerita sekarang ni ada permainan baharu yang semakin mendapat tempat di hati orang ramai. Bukan lato-lato, ya? Ini lain. BACA: Hati-Hati...

Sukan

0 PASUKAN Selangor FC dijangka dapat menggunakan ‘rumah baharu’ mereka, Kompleks Sukan Shah Alam seawal musim 2027 selepas mercu tanda baharu ne­geri Selangor itu...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Kementerian Pertahanan bersetuju untuk meneruskan perolehan kumpulan pertama projek kapal tempur pesisir (LCS) seperti dalam perancangan sebelum ini. Bagaimanapun kata...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications