Hi, what are you looking for?

Hiburan

Anugerah Seni Cameronian iktiraf Dondang Sayang


SETELAH hampir tiga tahun tertangguh akibat pandemik, tahun ini majlis Anugerah Seni Cameronian BOH diteruskan dengan penuh gilang gemilang.

Bertemakan ‘A New Day, Setia Pada Senimu’, edisi ke-18 Anugerah Seni Cameronian BOH menyampaikan 30 anugerah dan sejumlah wang tunai RM44,000 kepada penggiat seni daripada pelbagai bidang termasuk tarian, muzik, teater muzikal dan teater.

Setiap pemenang sub kategori menerima trofi anugerah dan hadiah wang tunai RM1,000, manakala pemenang terbaik menerima trofi dan hadiah wang tunai RM5,000.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tahun ini, tokoh dondang sayang, Datuk Mohammad Baharim Mohd. Sharip diumumkan sebagai penerima trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat di atas penglibatannya dalam muzik tradisional seawal usia 23 tahun.

Bagi Baharim, 78, semangat untuk terus memperjuangkan kelangsungan seni warisan dondang sayang tidak pernah luntur demi generasi akan datang.

“Selagi hayat dikandung badan, saya tetap akan memperjuangkan dondang sayang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya memang tidak pernah melupakan dondang sayang ini. Saya sudah bukukan pantun yang dihasilkan sendiri.

“Lagi pun di Melaka masih ramai individu yang mempraktikkan dodang sayang jadi saya rasa tidak akan hilang,” katanya usai penganugerahan berlangsung.

Menceritakan detik awal penglibatan, anak kelahiran Melaka itu mula bermain alat muzik seperti biola pada awal tahun 1990-an dan mengasah bakat dalam bidang nyanyian.

Advertisement. Scroll to continue reading.
JASON FOO (kiri) menyampaikan trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat kepada Baharim.

Dia meneruskan minat dalam muzik dengan dondang sayang dan meraih tempat pertama dalam Pesta Dendang Rakyat sehingga ditawarkan rakaman radio di Radio Televisyen Malaysia (RTM) Melaka.

Usahanya kian menampakkan hasil apabila berjaya merakamkan album berjudul Mawar Biru dan sudah memiliki lima buah album termasuk membukukan koleksi sekitar 2,000 pantun dondang sayang.

Dalam pada itu, Mohammad yang terkejut dengan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat tersebut ternyata tidak boleh menyembunyikan rasa terharunya.

“Soal anugerah ini tidaklah menjadi perkara utama yang difikirkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya hanya mahu bekerja sahaja untuk memperjuang seni warisan Melayu ini.

“Namun, saya juga memang sangat gembira dan tidak menyangka dapat memenangi anugerah ini kerana pengiktirafan ini paling besar yang pernah dimenangi sebelum ini.

“Kawan-kawan saya sehingga tanya bagaimana saya boleh capai ke tahap yang tinggi,” luahnya dalam nada gembira.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat disampaikan kepada Mohammad Baharim oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) BOH Plantations Sdn Bhd, Jason Foo.

Selain BOH Plantations, anugerah yang digerakkan Kakiseni tersebut dijayakan firma perakaunan BDO Malaysia sebagai rakan pengundian.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications