Hi, what are you looking for?

Hiburan

Anugerah Seni Cameronian iktiraf Dondang Sayang


SETELAH hampir tiga tahun tertangguh akibat pandemik, tahun ini majlis Anugerah Seni Cameronian BOH diteruskan dengan penuh gilang gemilang.

Bertemakan ‘A New Day, Setia Pada Senimu’, edisi ke-18 Anugerah Seni Cameronian BOH menyampaikan 30 anugerah dan sejumlah wang tunai RM44,000 kepada penggiat seni daripada pelbagai bidang termasuk tarian, muzik, teater muzikal dan teater.

Setiap pemenang sub kategori menerima trofi anugerah dan hadiah wang tunai RM1,000, manakala pemenang terbaik menerima trofi dan hadiah wang tunai RM5,000.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tahun ini, tokoh dondang sayang, Datuk Mohammad Baharim Mohd. Sharip diumumkan sebagai penerima trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat di atas penglibatannya dalam muzik tradisional seawal usia 23 tahun.

Bagi Baharim, 78, semangat untuk terus memperjuangkan kelangsungan seni warisan dondang sayang tidak pernah luntur demi generasi akan datang.

“Selagi hayat dikandung badan, saya tetap akan memperjuangkan dondang sayang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya memang tidak pernah melupakan dondang sayang ini. Saya sudah bukukan pantun yang dihasilkan sendiri.

“Lagi pun di Melaka masih ramai individu yang mempraktikkan dodang sayang jadi saya rasa tidak akan hilang,” katanya usai penganugerahan berlangsung.

Menceritakan detik awal penglibatan, anak kelahiran Melaka itu mula bermain alat muzik seperti biola pada awal tahun 1990-an dan mengasah bakat dalam bidang nyanyian.

Advertisement. Scroll to continue reading.
JASON FOO kiri menyampaikan trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat kepada Baharim

Dia meneruskan minat dalam muzik dengan dondang sayang dan meraih tempat pertama dalam Pesta Dendang Rakyat sehingga ditawarkan rakaman radio di Radio Televisyen Malaysia (RTM) Melaka.

Usahanya kian menampakkan hasil apabila berjaya merakamkan album berjudul Mawar Biru dan sudah memiliki lima buah album termasuk membukukan koleksi sekitar 2,000 pantun dondang sayang.

Dalam pada itu, Mohammad yang terkejut dengan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat tersebut ternyata tidak boleh menyembunyikan rasa terharunya.

“Soal anugerah ini tidaklah menjadi perkara utama yang difikirkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya hanya mahu bekerja sahaja untuk memperjuang seni warisan Melayu ini.

“Namun, saya juga memang sangat gembira dan tidak menyangka dapat memenangi anugerah ini kerana pengiktirafan ini paling besar yang pernah dimenangi sebelum ini.

“Kawan-kawan saya sehingga tanya bagaimana saya boleh capai ke tahap yang tinggi,” luahnya dalam nada gembira.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat disampaikan kepada Mohammad Baharim oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) BOH Plantations Sdn Bhd, Jason Foo.

Selain BOH Plantations, anugerah yang digerakkan Kakiseni tersebut dijayakan firma perakaunan BDO Malaysia sebagai rakan pengundian.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Aplikasi video pendek, TikT dalam proses mendapatkan permit e-dagang daripada kerajaan Indonesia, lapor agensi berita Antara yang memetik Timbalan Menteri Perdagangan, Jerry...

Hiburan

0 PUTRAJAYA – “Saya terkejut apabila terbaca mengenai gosip (bercium) itu. Ia tidak berlaku langsung” Demikian ulas pelakon Meerqeen sambil menafikan dakwaan bercium dengan...

Mamak News

0 Syarikat Bantu Urus Penghantaran Pulang Jenazah Pekerja Bangladesh GEORGE TOWN, 29 Nov (Bernama) — Syarikat kepada seorang daripada tiga pekerja pembinaan warga Bangladesh...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat (AS), Osprey yang membawa lapan anak kapal terhempas di Pulau Yakushima di pantai Jepun. Menurut laporan media...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications