Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Anwar gesa OIC desak gencatan senjata, tambah bantuan kemanusiaan ke Palestin


PETALING JAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa negara anggota Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) agar terus mendesak gencatan senjata oleh Zionis Israel dan lebih banyak bantuan kemanusiaan dibawa masuk ke Palestin.

Menurut sebuah hantaran di laman Facebook, Anwar telah mengadakan pertemuan dengan Presiden Republik Islam Iran, Seyyed Ebrahim Raisi, di sela-sela Sidang Kemuncak Tergempar OIC ke-8 bagi membincangkan serangan dan kekejaman berterusan terhadap Palestin, semalam.

“Dalam pertemuan yang penuh bermakna ini, kami sebulat suara bersetuju agar kekejaman oleh Israel terhadap Palestin perlu dihentikan segera.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami juga mendukung segala usul yang dibawa oleh OIC termasuk paling penting proses gencatan senjata oleh Israel dilakukan serta-merta,” katanya.

Tambah Anwar, beliau turut menyuarakan supaya OIC memainkan peranan yang lebih besar khususnya dalam melibatkan isu kemanusiaan sejagat.

“Semasa pertemuan ini, kedua-dua pihak telah menyatakan kesediaan untuk mempertingkatkan hubungan dua hala termasuk dalam bidang ekonomi, pendidikan, sains dan teknologi serta meneroka peluang kerjasama baharu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Presiden Iran menyambut baik langkah Malaysia untuk mempertingkat hubungan dua hala serta menyatakan Malaysia dan Iran sebagai dua buah negara yang berpengaruh, perlu memainkan peranan yang besar dalam dunia Islam,” ujarnya.

Menurut Anwar, dalam pertemuan sama, pihaknya turut memanjangkan jemputan untuk mengadakan lawatan rasmi ke negara masing-masing.

“Saya juga mengulangi komitmen untuk mengadakan Mesyuarat Suruhanjaya Bersama (JCM) di antara kedua-dua negara bagi memperhalusi pelbagai bidang kerjasama,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada tahun 2022, jumlah perdagangan antara Malaysia dan Iran ialah sebanyak RM3.68 bilion (meningkat sebanyak 40.2% dari tahun 2021) dan kelapa sawit merupakan produk utama perdagangan antara kedua-dua negara ini. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications