Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Anwar ketuai delegasi Malaysia ke mesyuarat APEC ke-30 di AS


PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Ke-30 Pemimpin-Pemimpin Ekonomi Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) di San Francisco, California, Amerika Syarikat (AS), selama empat hari bermula esok.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri, selaku Pengerusi APEC untuk 2023, AS akan menjadi tuan rumah APEC Economic Leaders’ Meeting (AELM) buat kali ketiga, selepas tahun 1993 dan 2011 di Blake Islands dan Honolulu.

“Tahun ini, Presiden Joseph R. Biden akan mempengerusikan AELM dan dijangka mengetuai perbincangan mendalam dengan Pemimpin-Pemimpin APEC mengenai topik yang berpusat kepada pengukuhan hubungan ekonomi, meningkatkan keterangkuman dan kemampanan

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Serta mengukuhkan daya tahan dan kerumitan ekonomi, selaras dengan tema APEC 2023, “Membina Masa Depan yang Berdaya Tahan dan Mampan untuk Semua”. kata kenyataan itu hari ini.

Tambah kenyataan itu, AELM ke-30 dijangka menerima pakai Deklarasi Golden Gate 2023 Pemimpin-Pemimpin APEC, yang mencerminkan komitmen Ekonomi-Ekonomi APEC dalam menangani cabaran global dan memajukan usaha ke arah merealisasikan Wawasan Putrajaya APEC 2040.

Jelas kenyataan itu, penerimaan Deklarasi Golden Gate ini adalah penting kerana ianya menekankan perpaduan dan kerjasama di kalangan Ekonomi-Ekonomi APEC, terutamanya yang berkaitan dengan kebimbangan berterusan berkenaan, antara lainnya, krisis iklim dan gangguan rantaian bekalan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, semasa di San Francisco, Anwar dijadual mengetuai delegasi Malaysia ke Dialog Tidak Rasmi Pemimpin-Pemimpin Ekonomi APEC bersama Tetamu, iaitu Pemimpin Colombia, Fiji dan India; Dialog Majlis Penasihat Perniagaan APEC (ABAC) dengan Pemimpin-Pemimpin Ekonomi APEC; dan Sidang Kemuncak Ketua-ketua Pegawai Eksekutif (CEO) APEC 2023.

Penglibatan dalam acara-acara ini akan menjadi peluang kepada Perdana Menteri untuk menyatakan perspektif Malaysia mengenai ekonomi global semasa dan bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu serantau yang mendesak dengan Ketua-ketua Pegawai Ekskutif (CEO) yang berpengaruh, usahawan-usahawan dan Pemimpin-Pemimpin APEC.

“Perdana Menteri juga akan menyertai Mesyuarat Kedua Pemimpin-pemimpin Kerangka Ekonomi Indo-Pasifik (IPEF),” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi memanfaatkan keberadaan di San Francisco, Perdana Menteri juga dijangka mengadakan pertemuan secara individu dengan pemimpin-pemimpin perniagaan terkemuka Amerika, di sela-sela AELM.

“Mesyuarat ini bertujuan untuk memuktamadkan pelaburan bernilai tinggi yang akan mewujudkan peluang pekerjaan berkualiti tinggi di Malaysia, selaras dengan strategi dan objektif yang digariskan dalam Rangka Kerja Ekonomi Madani dan Pelan Induk Perindustrian Nasional 2030 (NIMP 2030).

“Perdana Menteri juga dijadual mengadakan pertemuan dua hala dengan beberapa Pemimpin-Pemimpin Ekonomi APEC untuk meneroka cara untuk mengukuhkan lagi kerjasama dua hala dalam pelbagai bidang demi manfaat bersama,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perdana Menteri turut akan menyaksikan pertukaran Memorandum Persefahaman (MoU) di antara syarikat BlackBerry dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam kerjasama keselamatan siber.

“Dalam rangka lawatan tersebut juga, Perdana Menteri akan menyampaikan syarahan umum kepada pelajar dan sarjana di Universiti California, Berkeley, memfokuskan kepada ‘Superpower Rivalry and Rising Tensions in the Asia-Pacific – The View from Southeast Asia’,” katanya.

Dalam memberikan gambaran keseluruhan keadaan geopolitik, Perdana Menteri juga akan menyentuh tentang demokrasi, kebebasan berperlembagaan dan Islamofobia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum pulang ke Malaysia jelasnya, Anwar akan menghoskan majlis makan malam dengan diaspora serta pelajar-pelajar Malaysia yang berada di San Francisco.

Sebagai Ekonomi pengasas APEC, kata kenyataan itu, penglibatan aktif Malaysia semasa Mesyuarat Ke-30 Pemimpin-Pemimpin Ekonomi APEC akan menekankan komitmen Malaysia ke arah mengukuhkan kerjasama ekonomi, meningkatkan kemakmuran ekonomi dan memupuk pembangunan yang saksama dan inklusif untuk semua.

Sepanjang penglibatan Perdana Menteri dengan Pemimpin-Pemimpin Ekonomi APEC dan di pelbagai platform pelbagai hala dan dua hala, Anwar berhasrat untuk mengetengahkan situasi di Palestin, untuk meraih sokongan global, akses kemanusiaan, dan penyelesaian yang adil.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perdana Menteri ujarnya, akan mengambil peluang untuk berkongsi keutamaan dan prinsip Malaysia di bawah Rangka Kerja Ekonomi Madani, menekankan keterangkuman, pembangunan mampan dan kerjasama untuk kemakmuran bersama. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications