Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

“Apa Kata Seminggu Sekali Seluruh Bangunan KPM, JPN Dan PPD Tutup Aircond Ketika Cuaca Panas?”


Cuaca panas yang melanda negara ketika ini memberi kesan kepada banyak pihak. Antara pihak yang terkesan adalah pelajar dan guru-guru di sekolah.

Dengan fasiliti sekolah yang hanya mempunyai kipas sebagai ‘pendingin’ ketika cuaca panas, ternyata ia memberikan ketidakselesaan kepada mereka. Perkara ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Anuar Ahmad. Jom kita ikuti perkongsian beliau.

Artikel Berkaitan:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketika beliau berada di sekolah sepanjang hari, suhu berada dalam lingkungan 31°C (di dalam kelas) sehingga 33°C (di luar kelas), membuatkan suasana menjadi sangat panas dan tidak selesa.

Di dalam kelas, beliau melihat pelajar-pelajar berusaha melegakan diri dengan segala cara yang mereka mampu. Menggunakan kertas, buku, atau tangan mereka sendiri sebagai kipas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Setiap beberapa saat, mereka akan mengelap peluh di wajah dan menepuk-nepuk tudung. Jelas kelihatan keletihan, ketidakselesaan, dan kegelisahan terpancar jelas di wajah mereka.

Meskipun begitu, guru tetap meneruskan pembelajaran tanpa henti. Sebagai seorang guru yang bertanggungjawab, mereka harus menyelesaikan silibus yang telah direncanakan untuk hari itu. Jika tidak, silibus hari berikutnya akan tertunda dan menimbulkan masalah.

Beberapa pelajar tampak mengelamun, pandangan mereka kosong. Yang berada di belakang kelas tampak asyik berbicara sendiri, kehilangan fokus karena kepanasan, ketidakselesaan, dan kebosanan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teknik PAK21 yang dipraktikkan oleh guru tampaknya semakin membuat mereka merasa terkongkong dalam ruang kelas. Namun, mereka tidak punya banyak pilihan, hanya mampu bersabar.

Ketika loceng berbunyi, dengan jelas beliau dapat melihat kesemua pelajar seakan-akan berasa lega.

| Kampungmamakcom Kids smile excited indonesian kindergarten handsome

Beliau merasakan bahawa empati terhadap kesejahteraan pelajar dan guru telah hilang. Banyak slogan yang beredar, seperti ‘Sekolahku Sejahtera’, ‘Murid ceria, guru bahagia’ dan sebagainya, namun itu semua hanya kata-kata. Realiti yang berada di sekolah tidak berubah, sama seperti masa lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Suhu panas di sekolah semakin membuat beliau tertekan melihat keadaan pelajar dan guru. Beliau merenung tentang isu pendidikan berkualiti, pendidikan bertaraf dunia, PAK21, transformasi sekolah dan banyak lagi, namun merasakan tidak mampu menyelesaikan masalah ketidakselesaan dan kepanasan yang dialami oleh pelajar di dalam kelas.

Beliau mencadangkan bagaimana jika sekali seminggu, semua bangunan KPM di Putrajaya, semua bangunan JPN dan PPD dimatikan penghawa dingin sekurangnya selama 2 jam (dari jam 11 pagi hingga jam 1 tengah hari).

Bagaimana rasanya bekerja tanpa penghawa dingin, hanya menggunakan kipas angin? Pasti mereka akan merasa tidak selesa, panas dan hilang motivasi untuk bekerja dengan baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Itulah yang dirasakan oleh pelajar di sekolah saat ini. Mereka tidak hanya merasakan kepanasan itu selama dua jam, tapi selama lima jam setiap hari persekolahan. Mereka harus bertahan dalam kelas yang penuh dengan pelajar lain.

Beliau mengingatkan bahwa tiga puluh tahun yang lalu, cuaca panas tidak seperti sekarang. Pada waktu itu, mereka masih mampu bertahan. Namun, bukan lagi sekarang.

Apakah kita merasa simpati pada mereka? Jika ya, apa tindakan kita sebagai orang yang diberikan amanah, selain hanya mengatakan ‘kasihan’?

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Khabar duka buat kem badminton negara apabila dua jaguh perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong disahkan...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Pelakon sensasi, Rozita Che Wan atau Che Ta memperuntukkan elaun mekap (solekan) anak kesayangannya, Aaisyah Dhia Rania sebanyak RM250 setiap...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Anak gadis Norman Hakim dan Abby Abadi, Marissa Dania Hakim yang didakwa menikahi suami orang di Songkhla, Thailand bertindak menutup...

Sukan

0 PETALING JAYA – Dua pemain skuad kebangsaan Bahrain, Moses Atede dan Abdulla Yusuf Helal dijangka mampu jadi duri dalam daging buat skuad Harimau...

Advertisement