Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

AS tak sokong penjajahan Israel di Gaza


WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menegaskan pihaknya tidak sama sekali menyokong penjajahan tentera Israel di Semenanjung Gaza selepas konflik antara Isreal dan Hamas berakhir.

Perkara itu dimaklumkan oleh jurucakap keselamatan negara White House, John Kirby.

Lapor Al Jazeera, Kirby memaklumkan Biden berpandangan tindakan Israel yang mahu melakukan penjajahan semula di Gaza adalah sesuatu yang tidak betul.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Komen itu dibuat sehari selepas Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengesyorkan supaya rejim zionis itu mengawal keselamatan di Gaza selepas perang tamat.

Netanyahu dalam satu temubual dengan ABC News memaklumkan Israel akan bertanggungjawab ke atas keselamatan untuk `suatu tempoh yang tidak ditentukan’.  

Sementara itu, Kirby berkata, perbincangan mengenai situasi di Gaza dan tadbir urus selepas pasca konflik perlu diadakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Apa yang kami bersetuju dengan pihak Israel adalah ia tidak seharusnya kelihatan seperti pada 6 Oktober lalu,” katanya.

Sebelum ini, Biden pernah menyifatkan tindakan Israel itu merupakan satu kesilapan besar. 

Berdasarkan Kementerian Kesihatan Gaza, pengeboman Israel di Gaza mengakibatkan sekurang-kurangnya 10,328 orang terbunuh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jumlah mangsa yang maut turut merangkumi 4,237 kanak-kanak. 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications