Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Hiburan

As’ad Motawh nafi cakap, pergi sekolah perkara buang masa


PETALING JAYA – Penyanyi As’ad Motawh menafikan tuduhan segelintir pihak yang mendakwa dirinya pernah mengeluarkan kenyataan bersekolah itu adalah perkara yang membuang masa.

Mengakui timbul salah faham, pemilik nama penuh As’ad Ahmad Muhammad Motawh itu berkata, kenyataan sebenar yang ingin disampaikan adalah bersifat peribadi dengan hanya berfokuskan dirinya yang tidak gemar pergi sekolah harian.

“Saya tidak pernah berkata ‘awak tidak perlu pergi ke sekolah’. Ayat saya adalah ‘saya bukan seorang manusia yang suka ke sekolah dan saya anggap itu adalah membuang masa’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kenapa saya rasa itu membuang masa? Kerana saya rasa saya ada rezeki untuk menjadi penyanyi dan ikut kaedah pembelajaran di rumah atau ‘homeschooling’.

“Kalau ‘homeschooling’ saya hanya perlu ke sekolah biasa selama enam jam sehari, sebanyak dua kali seminggu.

“Dalam tempoh itu, saya belajar macam-macam ilmu sejak tingkatan 4 dan 5. Sebenarnya saya boleh berbuat demikian (‘homeschooling’) sejak awal lagi, boleh jimat banyak masa,” ujarnya menerusi sebuah podcast.

Menganggap sekolah dari rumah lebih bermanfaat untuk dirinya, pelantun lagu Senyum itu berkata, andai diberi peluang untuk belajar secara ‘homeschooling’ lebih awal, dia akan berbuat demikian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya secara peribadi merasakan sejak darjah 1 hingga tingkatan 5, itu adalah satu tempoh yang sangat lama. Jadi sebenarnya boleh dipendekkan sebagai salah satu solusi.

“Memendekkan tempoh itu pula membuka peluang saya untuk meneroka perkara lain,” jelasnya lagi.

Terdahulu, ada pihak mendakwa As’ad memberi contoh tidak baik kepada generasi muda seolah-olah ingin memberitahu pergi ke sekolah hanya perkara membuang masa.

Menurutnya dalam kenyataan tersebut, apa yang dipelajari tiada kaitan dengan perkara dilakukan sekarang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Susulan itu, jejaka berusia 22 tahun itu dikecam teruk selain dilabel bodoh sombong dan belia tidak berkualiti oleh netizen. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement