Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

ASEAN: Joko Widodo gesa pemimpin jangan wujudkan ‘perang baharu’


JAKARTA : Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Kamala Harris dan Perdana Menteri China, Li Qiang, semalam bertemu dengan pemimpin Asia sambil membawa visi mereka untuk keselamatan global serta persaingan yang semakin meningkat.

Justeru, Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi) selaku pengerusi ASEAN kali ini, sebaliknya menggesa pemimpin untuk mengukuhkan kerjasama dan dialog serta tidak mencetuskan perpecahan atau perang baharu.

Komennya dibuat sehari selepas Li menggesa blok itu untuk menentang langkah yang boleh membawa kepada Perang Dingin baharu, dengan secara tidak langsung merujuk kepada pembabitan AS.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Harris berusaha untuk menunjukkan komitmen kekal AS terhadap rantau ASEAN selepas ketua blok 10 negara itu menyatakan kekecewaan atas ketiadaan Presiden AS, Joe Biden.

Jokowi memberi isyarat tegas untuk dialog dan bukannya persaingan di Sidang Kemuncak Asia Timur yang dihadiri oleh Harris dan Li.

“Kami semua yang duduk di dalam bilik ini mempunyai tanggungjawab yang sama untuk mewujudkan keamanan, kestabilan dan kemakmuran di rantau ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami mempunyai tanggungjawab yang sama untuk tidak mencipta konflik baharu, tidak mewujudkan ketegangan baharu atau peperangan baharu,” katanya.

Menteri Pertahanan Indonesia, Prabowo Subianto, yang mungkin akan bertanding pada pilihan raya presiden tahun depan, berkata negara itu tidak mahu terlibat dalam sebarang konflik termasuk antara AS dan China.

“Pendirian kami, kedudukan kami sentiasa bebas dan aktif, tidak memilih mana-mana pihak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami tidak mahu terlibat dalam apa-apa (konflik). Kami adalah kawan semua negara,” katanya.

Sementara itu, Jokowi menegaskan Indonesia juga mempunyai hubungan baik dengan Russia dan ingin mengekalkannya, sama seperti dengan China, walaupun sebahagian besar anggota ASEAN terbabit dalam konflik dengan China di Laut China Selatan.

“Kita mesti mampu menjadikan lautan sebagai lautan kerjasama, bukan lautan konfrontasi dan mesti terus mengekalkan kestabilan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Konsep ini bukan saja perlu dipertahankan di Laut China Selatan, sebaliknya potensi Lautan Hindi yang menghubungkan 33 negara, 2.9 bilion penduduk, dan menjelang 2025, 20 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) dunia, juga perlu diambil kira.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications