Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Australia pasrah, sedia hidup bersama Covid-19


SYDNEY – Perdana Menteri Australia, Scott Morrison memaklumkan bahawa negara itu sudah bersedia untuk hidup bersama virus Covid-19 setelah sasaran vaksinasi dicapai, lapor rangkaian televisyen NBC News. 

Oleh yang demikian, kerajaan Australia akan menamatkan sekatan pergerakan dan membuka semula sempadan dalam negara dan antarabangsa.

Ketika strategi itu mula dirancang, varian Omicron yang pantas merebak pula muncul. Jumlah kes harian meningkat di Australia daripada sekitar 1,000 sehari kepada lebih daripada 100,000 sehari dalam masa sebulan. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, gejala-gejala yang cuba dielakkan di negara itu mula dikesan dengan sistem kesihatan mula merundum. Rak-rak di pasar raya juga kosong kerana pekerja yang sakit tinggal di rumah.

Disebalik lonjakan kes, kebanyakan negeri dan wilayah di negara itu telah membiarkan virus tersebut merebak dengan pengkritik-pengkritik  melabelkannya sebagai pendekatan ‘biar Covid-19 merebak’.

Peraturan pemakaian pelitup muka serta pendaftaran masuk ke sesebuah tempat menggunakan aplikasi vaksinasi kerajaan untuk tujuan pengesanan akan dilonggarkan. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Alexandra Martiniuk yang merupakan profesor dan ahli epidemiologi di Universiti Sydney berkata, keputusan yang dilakukan oleh kerajaan ketika ini adalah tidak sesuai.

“Beberapa negeri dan wilayah mula mengurangkan sekatan biarpun varian Omicron menular. Saintis, pakar lain serta orang awam bertanya sama ada tindakan ini betul atau tidak. 

“Kita sepatutnya menukar rancangan apabila Omicron menular dan tidak patut meneruskannya tanpa menjangkakan kesan akan datang,’’ jelas beliau. – Agensi

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Kosmo Online

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement