Hi, what are you looking for?

Mamak News

Australia pasrah, sedia hidup bersama Covid-19


SYDNEY – Perdana Menteri Australia, Scott Morrison memaklumkan bahawa negara itu sudah bersedia untuk hidup bersama virus Covid-19 setelah sasaran vaksinasi dicapai, lapor rangkaian televisyen NBC News. 

Oleh yang demikian, kerajaan Australia akan menamatkan sekatan pergerakan dan membuka semula sempadan dalam negara dan antarabangsa.

Ketika strategi itu mula dirancang, varian Omicron yang pantas merebak pula muncul. Jumlah kes harian meningkat di Australia daripada sekitar 1,000 sehari kepada lebih daripada 100,000 sehari dalam masa sebulan. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, gejala-gejala yang cuba dielakkan di negara itu mula dikesan dengan sistem kesihatan mula merundum. Rak-rak di pasar raya juga kosong kerana pekerja yang sakit tinggal di rumah.

Disebalik lonjakan kes, kebanyakan negeri dan wilayah di negara itu telah membiarkan virus tersebut merebak dengan pengkritik-pengkritik  melabelkannya sebagai pendekatan ‘biar Covid-19 merebak’.

Peraturan pemakaian pelitup muka serta pendaftaran masuk ke sesebuah tempat menggunakan aplikasi vaksinasi kerajaan untuk tujuan pengesanan akan dilonggarkan. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Alexandra Martiniuk yang merupakan profesor dan ahli epidemiologi di Universiti Sydney berkata, keputusan yang dilakukan oleh kerajaan ketika ini adalah tidak sesuai.

“Beberapa negeri dan wilayah mula mengurangkan sekatan biarpun varian Omicron menular. Saintis, pakar lain serta orang awam bertanya sama ada tindakan ini betul atau tidak. 

“Kita sepatutnya menukar rancangan apabila Omicron menular dan tidak patut meneruskannya tanpa menjangkakan kesan akan datang,’’ jelas beliau. – Agensi

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Hiburan

0 PELAKON terkenal Korea Selatan, Song Joong-ki mengejutkan peminat apabila berkongsi berita gembira sudah berkahwin dengan teman wanitanya, Katy Louise Saunders. Demi menjaga hati...

Mamak News

0 AMPANG- Tidak puas hati dimarahi sepahkan kawasan rumah, seorang lelaki tempatan ditahan susulan sengaja mencederakan ibu saudaranya di sebuah perumahan di Jalan Maju...

Mamak News

0 JAKARTA: Kisah seorang wanita dikerumuni jemaah ketika waktu solat Jumaat selepas terjaga daripada terlelap, menjadi tular dalam media sosial di Indonesia. Lapor liputan6.com,...

Mamak News

0 Wah! Dengar cerita sekarang ni ada permainan baharu yang semakin mendapat tempat di hati orang ramai. Bukan lato-lato, ya? Ini lain. BACA: Hati-Hati...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications