Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Bakal Dilancarkan Awal Pagi Nanti, Ini Mungkin Benda Baru Yang Ada Pada iPhone 15


Bakal Dilancarkan Awal Pagi Nanti, Ini Mungkin Benda Baru Yang Ada Pada iPhone 15

Seperti yang kita semua sedia maklum, Apple akan memperkenalkan gajet terbaharu mereka kepada umum pada September setiap tahun.

Pada tahun ini, Apple dijadualkan akan membuat pelancaran rasmi iPhone 15 dan beberapa peranti yang lain pada 12 September (awal pagi 13 September waktu Malaysia)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Susulan itu, khabar angin mengenai ciri-ciri pada peranti pintar itu semakin menjadi topik hangat. Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang dijangka bakal diperkenalkan pada iPhone 15.

Ciri tambahan dan benda baru pada iPhone 15

Port USB-C

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penukaran port pengecasan dari Port Lightning kepada Port USB-C merupakan salah satu satu perubahan terbesar yang diramal dalam acara tahunan Apple kali ini.

Langkah tersebut dijangka dilaksanakan pada iPhone keluaran terbaharu, menyusul peranti terkini Apple seperti iPad dan MacBook yang telah beralih kepada Port USB-C.

Tambahan lagi, port pengecasan itu telah banyak diperkenalkan oleh banyak peranti syarikat lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pembaharuan ini juga bagi mematuhi undang-undang yang telah diluluskan oleh Kesatuan Eropah berhubung penggunaan Port USB-C pada semua peranti pintar.

Difahamkan, undang-undang tersebut bakal berkuatkuasa pada tahun hadapan. Justeru, Apple juga perlu menukar port pengecasan yang menjadi identiti buat jenama tersebut.

Reka Bentuk iPhone 15

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gambar: AFP

Selain itu, reka bentuk iPhone 15 antara perkara paling dinantikan oleh peminat di luar sana. Menurut laporan Tech Radar, reka bentuk iPhone 15 berkemungkinan menggunakan kembali bahagian sisi melengkung seperti model iPhone 11.

Peranti tersebut juga dijangka mengekalkan kaca jenis Matte pada panel belakang seperti iPhone 14 Pro.

BACA JUGA: iPhone & AirPods Dijangka Bakal Guna Kabel USB-C Menjelang 2023

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah portal itu lagi, iPhone 15 Pro dijangka dilengkapi dengan titanium pada sisi dan bezel atau skrin yang lebih nipis.

Sementara itu, CNET memaklumkan, iPhone 15 dan iPhone 15 Plus mungkin didatangkan dengan warna hitam, merah jambu, kuning, biru dan hijau sama seperti iPhone 14.

Manakala bagi model Pro dan Pro Max pula disertakan dengan empat warna pilihan, hitam, perak, emas dan ungu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ciri-Ciri

Difahamkan, khabar angin menyatakan model baharu itu diramal masih mengekalkan  sensor utama 48 megapiksel seperti yang terdapat pada versi 14 Pro dan Pro Max. Manakala 12 megapiksel bagi ultrawide dan 12 megapiksel bagi kamera hadapan.

Bagi iPhone 15 versi Pro dan Pro Max, ia dijangka bakal dikuasakan dengan cip pemprosesan terbaharu syarikat itu, A17 Bionic. Manakala iPhone 15 dan iPhone 15 Plus kekal dengan A16 Bionic, lapor Tech Radar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semua model iPhone 15 dijangka menampilkan Dynamic Island pada layar skrin atas seperti yang diperkenalkan pada siri 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max dahulu.

 

Sama-sama kita nantikan.

Sumber: Yahoo News, Tech Radar

Advertisement. Scroll to continue reading.


Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications