Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

BAM belum sedia bida ‘Piala Dunia’


PERSATUAN Badminton ­Malaysia (BAM) masih belum memasang hajat melakukan bidaan kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF) bagi mendapatkan hak sebagai ­penganjur saingan Piala Thomas­/Uber 2026.

Setiausaha Agung BAM, Datuk Kenny Goh menjelaskan, badan induk itu akan membuat penilaian terlebih dahulu berhubung perkara tersebut kerana masih belum ada negara yang tampil melakukan bidaan.

Memandangkan masih belum ada negara yang tampil bagi membida hak penganjuran Piala Thomas/Uber 2026, BWF mengambil keputusan untuk melanjutkan tempoh bidaan sehingga 1 Februari depan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Buat masa ini, BAM tidak berhasrat lagi untuk melakukan bidaaan bagi menjadi tuan rumah Piala Thomas/Uber 2026. Bagaimanapun, kita ­tunggu dan lihat terlebih dahulu,” kata Kenny yang juga Ahli Majlis BWF.

Beliau turut menyuarakan pandangan bahawa BWF sepatutnya membuat peni­laian semula berhubung model ­penganjuran kejohanan itu kerana gagal menarik minat negara-negara lain untuk melakukan bidaan.

Justeru, beliau mencadang­kan badan induk badminton dunia itu supaya melakukan perbincangan dalaman bagi mencari jalan untuk menambah baik model penganjuran kejohanan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebelum saya cakap sama ada Malaysia perlu bida atau tidak, BWF perlu untuk lihat dan membuat penilaian semula terhadap model penganjuran kerana masih tidak ada orang tampil melakukan bidaan.

“Saya fikir ia (model penganjuran) tidak menarik, jadi BWF perlu melakukan perbincangan secara dalaman bersama Ahli Majlis,” ujarnya.

Untuk rekod, Malaysia pernah menjadi tuan rumah saingan Piala Thomas yang dianggap sebagai Piala Dunia badminton itu sebanyak enam kali ketika menganjurkan edisi 1970, 1984, 1988, 1992, 2000 dan 2010.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement