Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Banduan trauma tak mati selepas jalani hukuman suntikan maut


MONTGOMERY: Seorang banduan di penjara Amerika Syarikat (AS) tampil menceritakan detik-detik ngeri apabila suntikan maut yang dikenakan gagal membunuhnya.

Kenneth Smith, 58, mengakui mengalami kesakitan dan trauma yang teruk selepas petugas yang diarah menjalankan hukuman tersebut gagal memberikan suntikan pada saluran intravena yang tepat sebelum waran kematiannya tamat.

Insiden tersebut dilaporkan berlaku pada 17 November tahun lalu selepas Smith meringkuk lebih 35 tahun di penjara Alabama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Smith dijatuhkan hukuman mati akibat membunuh Elizabeth Sennett atas arahan suaminya yang ingin menuntut insurans pada tahun 1988.

Hukuman suntikan koktel dadah jenis midazolam hydrochloride, rocuronium bromide dan potassium chloride secara teorinya akan menenangkannya dahulu dan kemudian menghentikan jantungnya tanpa rasa sakit yang keterlaluan.

“Tiada siapa yang mengendahkan rayuan saya apabila saya mengadu merasa sangat sakit dan mengerang ketika lebih 10 jarum menusuk ke dada saya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tetapi akhirnya mereka berhenti dan semua orang pergi kecuali pengawal, meninggalkan saya masih terikat di katil meronta-ronta kesakitan dengan rasa amat takut tentang apa yang akan mereka lakukan seterusnya.

“Selepas pengalaman pahit selama 90 minit itu berakhir, seorang daripada pegawai masuk semula dan bertanya adakah saya masih rasa sakit. Saya berkata iya dan dia kemudian memberikan air kepada saya. Saya bertanya mengapa saya masih selamat, pegawai itu hanya menjawab, isu undang-undang,” katanya.

Smith dan peguamnya mengemukakan saman berhubung kegagalan prosedur suntikan itu dan menentang rancangan untuk menjadikannya individu pertama di AS yang akan dihukum mati sekali lagi dengan kaedah baharu menghirup nitrogen tulen sehingga lemas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengkritik berhujah sama ada proses yang dikenali sebagai ‘hipoksia nitrogen’ dan belum pernah diuji itu tidak menyakitkan malah setara dengan tindakan eksperimentasi terhadap manusia.-AGENSI


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications