Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Bangunkan bakat tempatan, kurangkan naturalisasi


‘Jika kita inginkan lebih ramai pemain seperti Faisal Halim, pembangunan bakat tempatan perlu diperhebatkan lagi’.

Demikian pandangan Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS), Suhardi Alias ketika diminta mengulas berkenaan keberkesanan penggunaan bakat tempatan berbanding pengambilan pemain naturalisasi.

Suhardi yang sebelum ini merupakan timbalan ketua pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) berkata, adalah penting bagi Malaysia membangunkan bakat tempatan sendiri berbanding bergantung harap kepada penggunaan atlet ‘import’ atau naturalisasi yang hanya memberikan keputusan jangka pendek

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tegas Suhardi, penggunaan atlet naturalisasi secara meluas untuk mewakili negara atau import asing dalam liga domestik bakal ‘merencatkan’ pembangunan bakat tempatan.

“Kita tiada ‘kuasa’ untuk (meluluskan) program naturalisasi, cuma kita tidak membantah pengambilan atlet naturalisasi. Untuk jangka masa panjang kita perlu melihat kepada negara-negara yang lain. 

“Contohnya dulu seperti Singapura mengambil atlet naturalisasi dari negara-negara lain dan telah mewujudkan satu keresahan dalam kalangan rakyat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jerman pernah membuat sedemikian mengambil atlet-atlet naturalisasi atau import untuk bermain dalam liga bola sepak mereka dan mengakibatkan mereka kekurangan penyerang. 

“Penyerang selalunya ramai ada di Jerman, tetapi tugas tersebut diambil oleh naturalisasi dan kemudian akan pulang ke negara asal mereka.

“Jadi, wajar sekiranya kita bangunan atlet kita sendiri. Saya tidak menghalang pengambilan atlet naturalisasi ini, tetapi untuk lebih ‘sustainable’ bila anda bangunkan atlet-atlet muda kita akan dapat atlet seperti Faisal Halim yang orang tak sangka dan fikir dia akan menjaringkan gol.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Atlet seperti ini perlu dicungkil oleh negara kalau kita nak lebih ‘sustainable’ dan kesannya lebih berpanjangan,” katanya ketika ditemui pada Majlis Perasmian Kejohanan Triatlon Piala Asia (ATC) di sini hari ini. 

Dalam pada itu, Suhardi turut menjelaskan pihak berwajib yang ingin menggunakan khidmat pemain naturalisasi perlu mempunyai perancangan jangka panjang.

“Kalau kita lihat dari impak jangka pendek memang ia mempunyai kesan positif, tetapi kalau kita mahu melihat perkembangan sukan kita secara holistik dan menyeluruh komprehensif kita mesti ada perancangan jangka panjang bangunkan atlet kita terutamanya atlet-atlet tempatan kita.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini sepatutnya dilakukan agar atlet dapat dicungkil bakatnya. Dari segi jangka panjang pengambilan pemain naturalisasi ini tidak begitu berkesan kerana selepas tempoh sesuatu waktu mereka akan sampai ‘off-peak’ dan tidak lagi boleh mewakili negara.

“Jika atlet muda kita, mereka mempunyai peluang mewakili negara di kejohanan berprestij dalam kompetitif dunia dan seterusnya kita boleh atur mengikut kehendak kita,” tambahnya.

Dalam beberapa dekad yang lalu, Malaysia telah menggunakan atlet naturalisasi untuk mewakili negara antaranya ialah sukan olahraga, terjun, ragbi dan bola sepak. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement