Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Banyak mayat reput di Derna, sukar dikeluarkan


DERNA: Pasukan penyelamat antarabangsa di Libya memohon lebih banyak bantuan untuk mencari dan mengeluarkan mayat mangsa terkorban dalam banjir besar yang melanda bandar Derna sehingga mengorbankan ribuan orang.

Lebih seminggu sejak kejadian, kebanyakan mayat mangsa terendam dalam air, dengan beberapa daripadanya berada d kawasan yang hanya boleh diambil menggunakan peralatan khas.

“Banyak mayat mereput teruk dan tidak semua boleh dibawa keluar ekoran kesan kemusnahan yang berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sehubungan itu, kami amat memerlukan bantuan ketika ini bagi mengeluarkan semua mayat yang terperangkap,” kata wakil misi Tunisia bersama pasukan penyelamat dari Arab Saudi, Turkiye dan Itali.

Wakil misi dari Emiriah Arab Bersatu (UAE), Mesir dan Algeria pula memaklumkan, kesemua mayat yang terperangkap di dalam kawasan teluk hanya boleh dikeluarkan menggunakan bot khas.

Wakil Algeria berkata, pasukannya melihat sekitar 50 mayat dari tebing sekitar tujuh batu nautika dari pelabuhan Derna, tetapi kawasan itu hanya boleh diakses oleh penyelam dan bot.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jika kami mendapatkan bot yang betul, kami boleh mendapatkan 100 mayat setiap hari,” katanya.

Hujan lebat yang dibawa oleh Taufan Daniel melanda Libya pada 10 September lalu sehingga mencetuskan banjir besar di timur negara itu, dengan bandar Susah dan Derna diisytiharkan sebagai zon bencana alam.

Hujan lebat yang berlaku turut menyebabkan dua empangan pecah, sekali gus memburukkan bencana di Derna.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sehingga Khamis, jumlah korban banjir melebihi 11,000, dengan nasib kira-kira 20,000 orang lagi belum diketahui, lapor penyiar Al Arabiya, memetik Bulan Sabit Merah Libya.

Tragedi itu mencetuskan pelbagai spekulasi dan tuduh-menuduh antara rakyat Libya dengan pihak berkuasa negara itu.

Rakyat negara ini mendakwa kerajaan gagal membaikpulih bangunan yang uzur, terutamanya yang berada di luar bandar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kegagalan itu menyebabkan banyak infrastruktur runtuh akibat banjir besar di Derna.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Seorang lelaki sanggup merogol rakan perempuannya sendiri selepas makan malam Dipelawa Keluar Makan Malam, Remaja Perempuan Trauma Dirogol Rakan Lelaki Di Tangga. Seorang...

Mamak News

0 Tular Video Staf Lapangan Terbang Filipina Kantoi Telan Duit Disyaki Dicuri Daripada Pelancong China Seorang kakitangan wanita lapangan terbang di Filipina kantoi menelan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Lima anggota polis antara enam individu ditahan selepas disyaki melarikan seorang lelaki dari sebuah kedai makan yang terletak di Desa...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications