Hi, what are you looking for?

Mamak News

Bayar RM81,149 sebelum daki gunung Mont Blanc untuk kos ‘hilang dan kematian’


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PARIS: Pendaki yang mendaki puncak gunung Mont Blanc di Perancis perlu membayar deposit 15,000 pound (RM81,149) bagi menanggung kos sekiranya mereka perlu diselamatkan atau berlaku kes kematian.

Lapor The Guardian, Datuk Bandar Saint-Gervais-les-Bains, Jean Marc Peillex berkata, peraturan itu dikenakan sebagai tindak balas terhadap berpuluh-puluh amaran yang diingkari oleh pendaki sebelum ini.

Jelasnya, kos 10,000 pound (RM54,000) bagi menampung kos penyelamatan dan 5,000 pound (RM27,000) untuk pengebumian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Julai lalu, jurupandu tempatan menangguhkan operasi mereka di sepanjang laluan yang boleh diakses oleh pendaki dari mana-mana tahap kemahiran disebabkan oleh batu besar yang berisiko terjatuh.

Orang ramai juga dinasihatkan tidak melakukan pendakian susulan gelombang haba yang kuat dan berlarutan sehingga menjadikan keadaan di gunung lebih berbahaya.

Menerusi kenyataan yang disiarkan dalam Twitter, Peillex berkata, ramai pendaki mengabaikan amaran itu termasuk lima pendaki Romania yang cuba mendaki menggunakan seluar pendek dan topi jerami.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ramai mahu mendaki dengan ‘menggalas kematian di belakang mereka’.

“Jadi, mari kita jangkakan kos untuk menyelamatkan mereka dan acara pengebumian kerana beban itu tidak sepatutnya ditanggung oleh pembayar cukai di Perancis,” jelasnya.

Puncak gunung itu boleh didaki dengan mengambil laluan Ratti di Courmayeur, di sebelah Itali, namun ia jarang digunakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Datuk Bandar Courmayeur, Roberto Rota tidak bercadang menyekat akses tersebut kerana gunung itu bukan hak milik sesiapa.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Seorang lelaki cedera di tangan kiri akibat ditoreh dengan menggunakan pisau dalam satu pergaduhan di...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BELUM tayang tetapi keseramannya sudah dirasai sehingga membuat bulu roma meremang. Begitulah antara respons orang ramai yang diberikan...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SAN MARINO – Pelumba Britain, Cal Crutchlow kembali berada dalam grid Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) bersama pasukan WithU...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BANGKOK: Sekurang-kurangnya 14 orang maut dan 40 cedera apabila sebuah kelab malam terbakar pada awal pagi semalam. Menurut...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications