Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Bayi baru lahir ditemukan mati dalam bot pendatang


ROM: Seorang bayi baru dilahirkan ditemukan meninggal dunia di dalam sebuah bot yang membawa kumpulan pendatang ke Pulau Lampedusa di Itali ketika operasi menyelamat.

Lapor agensi berita ANSA, bayi itu dilahirkan ketika dalam perjalanan dan meninggal dunia tidak lama selepas itu.

Berdasarkan laporan, kira-kira 40 pendatang berada dalam bot berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Minggu lalu, seorang bayi lelaki berusia lima bulan dilaporkan mati lemas ketika operasi menyelamat selepas bot yang membawa pendatang dari Afrika Utara terbalik di perairan sama.

Hampir 126,000 pendatang tiba di Itali pada tahun ini, kira-kira dua kali ganda berbanding jumlah direkod pada tahun lalu.

Menurut data dari agensi migrasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kira-kira 8,500 pendatang tiba di Lampedusa pada minggu lalu sahaja, iaitu jumlah melebihi penduduk tetap pulau itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lonjakan kebanjiran pendatang itu mendorong pemimpin politik tempatan memohon bantuan.

Jumaat lalu, Perdana Menteri Itali, Giorgia Meloni menggesa Kesatuan Eropah (EU) bertindak bersama ‘dengan misi tentera laut sekiranya perlu’ untuk menghalang pendatang daripada menyeberangi Mediterranean dari Afrika Utara.

Dalam mesej video yang disiarkan di media sosial, Meloni berjanji akan mengambil tindakan tegas sebagai tindak balas kepada lonjakan kebanjiran pendatang pada minggu lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tekanan migrasi yang dialami oleh Itali sejak awal tahun ini adalah tidak mampan.

“Masalah itu dikatakan berpunca daripada `situasi antarabangsa yang sukar’ di Afrika,” katanya.  


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications