Hi, what are you looking for?

Mamak News

Bayi kembar lahir dari embrio beku 30 tahun lalu


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

TENNESSEE: Sepasangn bayi kembar dilahirkan di Tennessee Amerika Syarikat (AS) daripada embrio yang  dibekukan lebih 30 tahun lalu.

Menurut portal berita BBC, kelahiran tersebut turut mencatat rekod baharu bagi embrio beku paling lama yang berjaya menghasilkan kelahiran hidup. 

Embrio berkenaan disimpan di bawah paras beku sekitar -128 darjah Celcius dalam nitrogen cecair pada 22 April 1992. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rachel Ridgeway, ibu kepada empat anak dari Oregon yang melahirkan pasangan kembar berlainan jantina itu pada 31 Oktober lalu, mengakui teruja dengan kelahiran tersebut.

“Dalam satu segi jika mengikut usia embrio itu, mereka adalah anak sulung kami walaupun mereka adalah anak kami yang paling kecil.

“Ada sesuatu yang membingungkan mengenainya tetapi kami sangat gembira dengan keunikan ini,” tambahnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Embrio berkenaan berada dalam simpanan di makmal kesuburan di pantai barat AS sehingga tahun 2007 sebelum didermakan kepada Pusat Derma Embrio Kebangsaan (NEDC).

Pakar embriologi di klinik rakan kongsi NEDC kemudian melakukan pencairan dan pemindahan ke rahim awal tahun ini bagi membantu Rachel melahirkan pasangan kembar yang diberi nama Lynda Ann dan Timothy Ronald Ridgeway.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di 12 negeri termasuk Sabah...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Filem Spilt Gravy arahan Datuk Zahim Albakri Ikmal mendominasi 14 daripada 26 pencalonan pada Festival...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Kajian Terbaru Dapati Kematian Bruce Lee Mungkin Disebabkan Minum Air Terlalu Banyak Setelah hampir 50 tahun selepas kematian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melarang kelulusan peralatan telekomunikasi baharu daripada Huawei Technologies dan ZTE...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications