Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Bebas Selepas Dipenjara 28 Tahun, Ujian DNA Terbaru Buktikan Lelaki Tidak Bersalah


Bebas Selepas Dipenjara 28 Tahun, Ujian DNA Terbaru Buktikan Lelaki Tidak Bersalah

Seorang lelaki di California menarik nafas lega apabila dapat mengecapi kebebasan semula selepas 28 tahun dipenjara.

Ia selepas ujian DNA terbaharu membuktikan Gerardo Cabanillas tidak bersalah atas pertuduhan menculik, merompak dan merogol yang dikenakan ke atasnya sebelum ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut CNN, Cabanillas dibebaskan daripada penjara pada minggu lepas.

Sebelum ini dia didapati bersalah merompak dua orang mangsa, seorang lelaki dan seorang perempuan. Selain itu, dia juga didapati bersalah menculik dan merogol seorang wanita di Los Angeles pada 1995.

Bebas selepas dipenjara 28 tahun

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, kesnya dibicarakan semula baru-baru ini selepas terdapat bukti baharu dan dia diwakili oleh peguam daripada Pejabat Peguam Daerah Los Angeles, George Gascón.

“Berdirinya saya di sini dengan rasa penuh tanggungjawab sebagai peguam daerah untuk mengakui kekhilafan besar yang berlaku ketika semua berusaha menegakkan keadilan.

”Kami disini juga kerana mahu meraikan pembebasan seorang individu yang tidak bersalah daripada penjara,” kata Gascón dalam sidang akhbar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cabanillas tetap disabitkan bersalah walaupun kekurangan bahan bukti

BACA: Keputusan Mahkamah Diragui, Banduan Dibebaskan Dari Tuduhan Bunuh Pada 1999 Lepas 23 Tahun Dipenjara

Menurut rekod, Cabanillas berusia 18 tahun ketika ditahan pihak berkuasa sebelum dibicarakan dan didapati bersalah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kata Gascón, penahanannya ketika itu disebabkan Cabanillas memiliki ciri-ciri yang sepadan dengan salah seorang suspek.

“Cabanillas sentiasa menegaskan bahawa dirinya tidak bersalah sejak dari awal penangkapannya. Namun, dia dipaksa oleh detektif penyiasat untuk memberi pengakuan palsu dengan janji bahawa dia akan dibebaskan dalam tempoh percubaan,” kata Gascón.

Menurut peguam itu lagi, walaupun tiada bukti fizikal yang dapat mengaitkan Cabanillas dalam jenayah tersebut, dia masih dikenakan sebanyak 14 pertuduhan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun bertegas tidak bersalah, Cabanillas akhirnya terpaksa meringkuk di dalam penjara selepas dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Pada 2019, peguam-peguam Cabanillas dari California Innocence Project telah menfailkan usul untuk mengemukakan bukti DNA baharu.

Untuk makluman, California Innocence Project merupakan sebuah badan tidak berasaskan keuntungan yang berusaha untuk membebaskan individu yang tidak bersalah dari penjara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gascón berkata, tiada satu pun keputusan DNA yang sepadan dengan Cabanillas.

“Selepas meneliti beberapa bukti, termasuk analisis daripada pakar berkenaan pengakuan dan temu bual dengan mangsa rogol, kami hilang keyakinan terhadap sabitan dalam kes ini,” ujar Gascón.

Menurut pejabat peguam daerah, Cabanillas telah diberikan kebebasan bersyarat pada Mei dan seterusnya dibebaskan sepenuhnya pada 21 September.

Mahkamah Tinggi Los Angeles membatalkans semua pertuduhan yang dikenakan dan memutuskan bahawa Cabanillas tidak bersalah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, berdasarkan bukti baru, penyiasat berjaya mengesan suspek sebenar. Suspek tersebut kini dalam tahanan pihak berkuasa bersabit kes bunuh yang berlainan.

Menurut Gascón, suspek berkenaan menepati ciri-ciri suspek kes yang berlaku pada 1995. Dia juga disyakit terlibat dengan pelbagai jenayah berat lain antaranya beberapa kes rogol.

BACA: Kajian Dapati Pemenang Pingat Gangsa Lebih ‘Gembira’ Dari Pemenang Pingat Perak, Ini Alasannya

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: CNN

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Lifestyle

0 Lagi menu sarapan ‘lejen’ di Kuching Legend Di Kuching, Mi Jawa Rabak Ini Jadi Menu ‘Breakfast’ Kegemaran Penduduk Tempatan. Hari ini, kami akan...

Mamak News

0 Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali Sejak bulan Julai yang lalu, penduduk di pekan Vastogirardi, Itali mengalami masalah tayar pancit...

Mamak News

0 Dua Petani Maut Disambar Petir Ketika Berteduh Di Pond Dua orang petani maut disambar petir ketika sedang berteduh di pond berhampiran sebidang sawah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications