Hi, what are you looking for?

Mamak News

Bekas Timbalan Ketua Polis Disiasat, Miliki Aset Luar Biasa RM16 Juta


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Mahkamah Jenayah bagi Rasuah Thailand merampas aset seorang bekas timbalan ketua polis berpangkat Asisten Komisioner Wilayah 8 yang bernilai RM16 juta kerana didakwa terlibat aktiviti rasuah, lapor The Thaiger.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Kebangsaan (NAAC) mendapati tertuduh memiliki aset bernilai lebih daripada kemampuannya dan didapati bersalah pada 10 Ogos.

Menerusi sidang akhbar Thai, Setiausaha Agung NAAC, Niwatchai Kasemmongkol memaklumkan bahawa tertuduh memiliki kekayaan yang luar biasa untuk kedudukannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata pihaknya mempunyai bukti yang cukup untuk menuduhnya mengumpul kekayaan luar biasa semasa berkhidmat sebagai timbalan ketua polis berpangkat asisten komisioner.

“Laporan penyiasat forensik dihantar ke Pejabat Peguam Negara. Pejabat Peguam Negara Thailand kemudiannya membawa kes itu ke Mahkamah Jenayah Thailand kerana rasuah dan salah laku.

“Mahkamah Jenayah bagi kes rasuah dan salah laku Wilayah 8 mendapati tertuduh bersalah seperti yang didakwa pada 10 Ogos 2022,” katanya dalam sidang akhbar tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tertuduh, isteri dan anak perempuannya diarah menyerahkan dokumen pembelian dan pemilikan berhubung kekayaan mereka kira-kira RM16 juta tersebut kepada Kementerian Kewangan.

Isteri dan anak perempuan turut memiliki aset

Difahamkan, tertuduh memiliki tanah dan sebuah rumah di kampung Moo 7, di Prachuap Khiri Khan di selatan Thailand, akaun simpanan polis Chumphon dan perkongsian bersama koperasi simpanan polis Chumphon bernilai RM200,000.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, isteri tertuduh diletakkan nama pemilik bagi sebuah rumah di kampung Moo 7, 10 kawasan tanah di daerah Hua Hin, dua kawasan tanah dan bangunan komersial di Tambon Thap Thai untuk diri masing-masing.

Selain itu, terdapat juga sebuah kondominium di Viva Condo di daerah Khong San Bangkok serta dua akaun simpanan bersama polis Chumphon dibawah nama isteri tertuduh.

Sementara itu, anak perempuan tertuduh turut dipercayai memiliki aset iaitu sebuah kondominium di daerah Chatuchak, Bangkok dan sebuah kereta jenis Mazda 2.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: The Thaiger

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. MANILA: Seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang dikenali sebagai Eric tersenyum riang ketika menceritakan angan-angannya untuk mengembara...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang peniaga pakaian terpakai (bundle) menangis terharu apabila seorang lelaki membeli semua jualannya berharga RM1,000...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Lelaki perkasa ‘relaks’ junjung motosikal atas kepala sambil panjat tangga  Sebuah klip video tular di media sosial di...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA TERENGGANU – Seorang bekas pembantu guru muzik dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tiga...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications