Hi, what are you looking for?

Mamak News

Belanja Lebih RM 700k, Lelaki Akhirnya Temui Tandas Paling Teruk Di Dunia Selepas Menjelajah 91 Negara


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Belanja Lebih RM 700k, Lelaki Akhirnya Temui Tandas Paling Teruk Di Dunia Selepas Menjelajah 91 Negara

Seorang lelaki telah menjelajah ke 91 negara dan 75,000 batu dalam usaha untuk mencari tandas awam yang paling teruk di dunia.

Grahama Askey, 58, ataupun dikenali sebagai ‘raja porselin’ oleh rakan-rakanya dilaporkan berjaya menemui sebuah tandas yang tidak masuk akal ketika berada di Tajikistan. Dia menyifatkan tandas itu bukan untuk orang yang lemah hati.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tandas setinggi lima kaki itu seakan seperti gerai kayu, namun yang paling mengejutkan adalah ia dikelilingi oleh longgokan najis yang kering dibawah cahaya matahari.

Kredit Graham Askey

Selain itu, pengguna tandas berkenaan juga perlu berwaspada ketika menyeberang jalan kerana terdapat kewujudan ular berbisa di kawasan itu. Askey juga mendedahkan bahawa dia mendapati tikus-tikus turut bersarang di celah-celah batu berhampiran tandas tersebut.

Untuk membersihkan diri selepas melepaskan hajat, penduduk tempatan dilapor menggunakan kain tenunan sebagai ganti kepada tisu. Askey memaklumkan tandas itu hanya digunakan jika keadaan benar-benar terdesak sahaja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Setelah menggunakan beberapa kemudahan tandas paling kotor yang terdapat di dunia ini, tandas di Tajikistan adalah yang paling teruk dan ianya adalah seperti ‘lubang neraka’.

“Tisu tandas tiada disediakan. Ia dibina dengan sangat mudah dan hanya menggunakan kain sebagai fungsi penghadang. Nampaknya penduduk tempatan menggunakannya sebaik mungkin,” katanya lagi.

Menghabiskan sekitar RM 773,000 untuk pengembaraan tersebut, Askey mengumpulkan pengalamanya menggunakan tandas terburuk di dunia dalam buku terbaharunya berjudul Toilets of The Wild Frontier.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Filem Mat Kilau Muncul Top 5 Carta Netflix Israel Pada 22 September

Sumber: New York Post

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Saintis Temui Virus Covid Baharu Dalam Kelawar, Dipercayai ‘Kalis’ Terhadap Vaksin Sedia Ada Saintis mendakwa bahawa telah menemui...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menahan tiga lelaki tempatan selepas disyaki terbabit pergaduhan hingga mengakibatkan seorang lelaki Australia parah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA, 25 Sept (Bernama) — Seorang mahasiswa rakyat Malaysia di Universiti Al-Azhar yang sebelum ini ditahan pihak berkuasa Mesir...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis sedang mengesan lelaki bunuh anjing liar dengan menggunakan busur panah di Sky Awani 3,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications