Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Lifestyle

Belanjawan 2024, Ini Ringkasan Peruntukan Untuk Sarawak


Sebanyak 9 teras peruntukan disebut dalam Belanjawan MADANI 2024

Belanjawan 2024, Ini Ringkasan Peruntukan Untuk Sarawak. Ucapan Belanjawan MADANI 2024 yang dibentangkan oleh YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim membawa berita gembira bagi penduduk Sarawak dengan peningkatan peruntukan pembangunan yang ketara.

Inisiatif ini menandakan komitmen kerajaan dalam memastikan Sarawak terus maju dan memperoleh pelbagai peluang bagi kemajuan ekonomi dan sosial negeri tersebut. Berikut merupakan ringkasan mengenai peruntukan dan bajet berkaitan Sarawak yang dibentangkan menerusi Belanjawan MADANI 2024:

1. Peruntukan Pembangunan Sarawak Meningkat kepada RM 5.8 bilion

Peruntukan pembangunan untuk Sarawak telah meningkat kepada RM5.8 bilion, menandakan peningkatan berbanding dengan jumlah sebelumnya, iaitu RM5.6 bilion. Langkah ini akan memberi dorongan besar kepada projek-projek pembangunan di negeri ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Belanjawan 2024, Ini Ringkasan Peruntukan Untuk Sarawak
Belanjawan 2024, Ini Ringkasan Peruntukan Untuk Sarawak. Gambar hiasan

2. Kuasa Pelaksanaan Projek kepada Agensi Teknikal Sarawak

Kuasa pelaksanaan projek pembangunan di bawah nilai RM50 juta akan diserahkan kepada agensi teknikal Sarawak. Ini bermakna agensi tempatan akan memainkan peranan penting dalam melaksanakan projek-projek tersebut, sekaligus memberi manfaat kepada ekonomi tempatan.

3. Peningkatan Pemberian Khas untuk Sarawak kepada RM 300 juta

Kadar interim Pemberian Khas untuk Sarawak juga telah ditingkatkan kepada RM300 juta, berbanding dengan RM16 juta sebelum ini. Ini membawa impak besar dalam memberi sokongan kewangan kepada projek-projek pembangunan dan program sosial di Sarawak.

4. Projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak

Projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak dijangka akan siap sepenuhnya pada tahun hadapan. Ini akan menghubungkan kawasan-kawasan terpencil dengan bandar-bandar utama, membawa impak positif terhadap perdagangan dan peluang pekerjaan di Sarawak.

Belanjawan 2024, Ini Ringkasan Peruntukan Untuk Sarawak
Lebuhraya Pan Borneo. Gambar hiasan.

5. Projek Jalan Sarawak-Sabah Link Road (SSLR) Fasa 2

Fasa kedua Projek Jalan Sarawak-Sabah Link Road (SSLR) melibatkan pembinaan jajaran lebih 320 kilometer dengan kos RM7.4 bilion. Projek ini akan memperkuatkan lagi rangkaian jalan raya di Sarawak, membuka pintu peluang ekonomi baru.

6. Peruntukan Khas untuk Projek-Projek Infrastruktur di Sarawak

Sejumlah RM57 juta diperuntukkan untuk 115 projek termasuk membaik pulih dan membina jambatan di pelbagai kawasan Sarawak. Ini termasuk dalam usaha untuk meningkatkan aksesibiliti dan kemudahan infrastruktur bagi penduduk Sarawak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

7. Peningkatan Kemudahan Asas di Kawasan Desa dan Pedalaman

RM100 juta diperuntukkan untuk menaik taraf kemudahan asas seperti dewan, balai raya, dan laluan berbumbung di kawasan desa dan pedalaman Sarawak. Ini akan memastikan penduduk tempatan mempunyai akses kepada kemudahan awam yang berkualiti.

Belanjawan 2024, Ini Ringkasan Peruntukan Untuk Sarawak
Gambar hiasan

8. Sokongan Kepada Aktiviti Kebudayaan

Sejumlah RM50 juta diperuntukkan untuk mempergiatkan aktiviti kebudayaan di Sarawak. Langkah ini penting dalam memelihara dan mempromosikan warisan budaya Sarawak, sambil merangsang pertumbuhan industri pelancongan.

9. Sokongan untuk Pembangunan Institut Kanser di Sarawak

Kerajaan juga menyokong hasrat Sarawak untuk membangunkan Institut Kanser di negeri ini. Inisiatif ini penting dalam meningkatkan perkhidmatan kesihatan dan rawatan kanser di Sarawak, memberi manfaat kepada penduduk setempat yang memerlukan perkhidmatan perubatan berkualiti.

Baca juga artikel berkaitan penampilan YAB Perdana Menteri sewaktu Belanjawan 2023:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Lawan tetap lawan.” Demikian luahan wanita bernama Nazatul Nazira yang berdepan saman daripada pelakon, Puteri Sarah membabitkan tuntutan berjumlah RM1...

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Sentiasa teng perkongsian tentang umrah.” Itu antara tip yang dikongsi pelakon Aprena Manrose agar doa dan impian setiap umat Islam...

Hiburan

3s KALAU sudah namanya Roy Azman, pasti ada sahaja yang keluar daripada mulutnya akan menggelikan hati ramai. Terkenal dengan sifat suka mengusik, Roy baru-baru...

Hiburan

3s KUALA LUMPUR — Susulan penyebaran khabar angin mengenai perkahwinan usahawan popular, Mawar Karim, bekas suaminya, pelakon juga pengacara, Fizo Omar enggan mengiyakan mahupun...

Advertisement