Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Belum mampu cabar pingat Olimpik – Rexy


PENGARAH Kejurulatihan Akademi Badminton Malaysia (ABM), Rexy Mainaky memberi amaran kepada beregu campuran dan wanita negara kerana belum mencapai tahap terbaik untuk menjadi antara pencabar pingat di Sukan Olimpik Paris 2024.

Tegasnya, penilaian awal itu dibuat selepas mereka belum mencapai standard permainan yang sebenar sejurus tersingkir pada dua kejohanan awal tahun ini iaitu Terbuka Malaysia dan Terbuka India.

Menurut Rexy, ketika ini ­hanya beregu lelaki, Aaron Chia-Soh Wooi Yik dilihat mula mencapai standard terbaik selepas berjaya melangkah ke suku akhir Terbuka Malaysia dan separuh akhir Terbuka India.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Justeru, Rexy berharap beregu campuran seperti Chen Tang Jie-Toh Ee Wei dan pasangan wa-nita, Pearly Tan-M. Thinaah yang berada dalam program Road to Gold (RTG) perlu segera bangkit terutama untuk melaksanakan misi ke Paris 2024.

“Kalau ingin membincangkan perkara ini, yang lebih me­ngetahui prestasi pemain negara adalah jurulatih mereka sendiri. Setakat ini saya lihat keyakinan mereka untuk berjuang meraih pingat belum nampak.

“Terutamanya Tang Jie-Ee Wei dan juga Pearly-Thinaah. Apapun ini adalah Sukan Olimpik pertama mereka. Saya harapkan jika sudah layak ke Olimpik, mereka akan bermotivasi dan mempunyai kepercayaan tinggi untuk menjadi pesaing pingat di temasya dunia itu,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, Rexy melaungkan keyakinannya bahawa kedua-dua beregu itu akan memberikan yang terbaik untuk me­ningkatkan prestasi mereka dari semasa ke semasa.

“Prestasi Tang Jie-Ee Wei di bawah prestasi sebenar mereka. Jika kita lihat prestasi mereka di Jelajah Dunia sebelum ini agak positif, sebab itu kita jangka sekurang-kurangnya mampu ke suku akhir di Terbuka Malaysia, tetapi sebaliknya berlaku.

“Mereka hilang sedikit kepercayan diri dan kita mahu per­baikinya. Bagi Pearly-Thinaah pula kita mahu mereka tingkatkan lagi fizikal dan strategi untuk kembali ke kedudukan 10 dunia,” ujar Rexy.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement