Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Benarkah Jokowi gila kuasa?


BARU-BARU ini, kecoh media Indonesia melaporkan Presidennya, Joko Widodo (Jokowi) mungkin mengamalkan nepotisme atau maksudnya amalan memberi kedudukan atau kuasa kepada ahli keluarga atau saudara tanpa mengambil kira kelayakan mereka.

Isu itu timbul selepas calon Presiden Indonesia 2024, Prabowo Subianto memilih anak lelaki Jokowi, iaitu Gibran Rakabuming Raka sebagai naib presiden dalam pilihan raya Februari tahun depan.

Ramai yang mempersoalkan mengapa Gibran dipilih sebagai gandingan Prabowo sedangkan banyak lagi calon yang dianggap lebih sesuai dan berpengalaman.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada dasarnya, tidak ada yang salah pun mengenai keputusan Prabowo memilih Gibran, namun ia dilihat canggung kerana Gibran adalah anak Presiden Indonesia ketika ini, anak Jokowi.

Jokowi dijangka menamatkan penggal perkhidmatannya pada Oktober tahun depan sebelum tempatnya diambil alih oleh calon yang memenangi pilihan raya nanti.

Disebabkan keputusan Prabowo itu, banyak pihak bersuara dan mendakwa Jokowi sebenarnya mungkin mahu mewujudkan dinasti politik atau mengamalkan nepotisme.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut penganalisis politik di Universiti Negeri Jakarta (UNJ), Ubedilah Badrun, adalah wajar tanggapan itu muncul kerana bukan sahaja Gibran rancak dalam politik Indonesia, adik ipar Jokowi, iaitu Anwar Usman juga memegang jawatan tinggi.

Usman yang merupakan suami kepada adik perempuan Jokowi sebelum ini memegang jawatan sebagai Ketua Mahkamah Perlembagaan Indonesia.

“Satu daripada bentuk nepotisme adalah dinasti politik dan tidak pelik atau tidak memeranjatkan jika Jokowi didakwa melakukan perkara tersebut,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ubedilah juga menyifatkan kes yang berlaku terhadap keluarga Jokowi ini sebenarnya lebih parah kerana terjadi ketika Jokowi masih bergelar Presiden Indonesia.

“Jokowi masih lagi presiden negara ini, tapi anaknya sudah menjadi calon naib presiden dan adik iparnya pula memegang jawatan tertinggi dalam Mahkamah Perlembagaan,” ujarnya.

Tanggapan dinasti politik Jokowi bermula apabila Anwar memutuskan syarat usia calon bertanding merebut jawatan presiden dan naib presiden di Indonesia boleh berusia bawah 40 tahun, asalkan mempunyai pengalaman menjadi ahli politik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Keputusan itu dibuat Anwar menjelang pendaftaran Gibran sebagai gandingan Prabowo.

Gibran kini menjadi Datuk Bandar Solo dan usianya baru mencecah 36 tahun, jika dia menang dalam pilihan raya kelak, Gibran merupakan naib presiden paling muda di Indonesia.

NEPOTISME BUAT DEMOKRASI MEROSOT

Advertisement. Scroll to continue reading.

Keputusan Anwar itu secara tidak langsung menunjukkan Jokowi dan keluarganya bertungkus-lumus mempertahankan kuasa politik mereka, biarpun Jokowi tidak lagi bergelar presiden selepas ini, janji anaknya pegang kuasa dalam kerajaan.

Dinasti politik juga menjadi cabaran terbesar dalam demokrasi sesebuah negara, lebih-lebih lagi amalan itu sudah ditolak sejak abad ke-18.

Demokrasi yang diperjuangkan Indonesia sebelum ini berisiko merudum ke tempat paling bawah jika amalan nepotisme berleluasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, tidak mengambil masa yang lama, Komisi Pencegahan Rasuah Indonesia (KPK) terus memanggil Jokowi untuk memberi keterangan mengenai pelan dinasti politiknya.

Selepas selesai memberi keterangan, Jokowi membuka mulut dengan menyatakan beliau menghormati semua proses KPK.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications