Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Berada Di Kedudukan Pertama, Roti Canai Diiktiraf Roti Terbaik Di Dunia


Berada Di Kedudukan Pertama, Roti Canai Diiktiraf Roti Terbaik Di Dunia

Makanan kegemaran rakyat Malaysia, roti canai telah disenaraikan sebagai salah satu roti terbaik di dunia.

Menerusi senarai terkini di laman Facebook Taste Atlas, roti canai Malaysia mendahului senarai dengan berada di tangga teratas dalam carta roti terbaik dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Roti canai telah menerima penilaian 4.9 daripada 5, sama seperti pan de bono dari Columbia yang berada di tempat kedua dalam senarai menjadikan kedua-dua makanan itu terbaik dunia.

Dalam senarai yang dikongsi itu, roti canai turut mengalahkan India yang popular dengan roti naan dan pastri terbaik dunia, iaitu Eropah.

Butter garlic naan dari India pula menduduk tempat ketiga selepas menerima penilaian 4.8 bersama-sama nan-e barbari dari Iran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Manakala, tempat kelima diduduki oleh Brazil dengan pao de queijo. Tempat keenam pula adalah focaccia di recco col formaggio dari Itali, yang masing-masing menerima penilaian sebanyak 4.7.

Selain itu, baguette dari Perancis di tempat ketujuh, Naan dari India di tempat kelapan, piadina romagnola dari Itali di tempat kesembilan dan tempat ke-10 adalah tarte flambee dari France.

Pengiktirafan tersebut bukanlah yang pertama kali oleh laman antarabangsa itu. Pada Julai lalu, roti canai pernah dinobatkan sebagai ‘roti rata’ terbaik di dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Ayob Khan Tunjuk ‘Skill’ Tebar Roti Canai, Tidak Kekok & Nampak ‘Pro’

Turut tersenarai dalam makanan jalanan terbaik

Malah pada tahun lalu juga, roti canai telah dianugerahkan sebagai makanan jalanan terbaik di dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun berkongsi mata yang sama iaitu 4.8 mata, Taste Atlas meletakkan Guotie dari China di tangga pertama sebagai makanan jalanan terbaik di dunia.

Justeru, kedudukan roti canai yang boleh dianggap sebagai soul food rakyat Malaysia di tangga kedua dalam senarai ini tetap membanggakan.

Malah, roti canai juga berjaya mengalahkan beberapa pesaing yang memiliki reputasi yang lebih mendunia. Antara makanan tersebut adalah espestos dari Sepanyol, carnitas dari Mexico, Ban Mi dari Vietnam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bukan itu sahaja, roti canai juga berjaya mengatasi makanan jalanan yang lebih popular seperti taco dari Mexico, kaarage dari Jepun dan kebab Turkiye.

Sumber: TasteAtlas/Facebook, Sinar Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Hiburan

0 Aktres berusia 51 tahun itu berkata, dia pelik dengan sikap individu yang suka memperlekehkan orang lain hanya disebabkan perkara remeh terutama jenis kenderaan dipakai....

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Lifestyle

0 Tiga bank lanjut pengecualian caj QR Duitnow Public Bank Tarik Balik Kenakan Caj Transaksi DuitNow QR, Lagi 2 Bank Lanjut Pengecualian Caj. Tiga...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications