Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Beras Ganu myGAP, KPKM pelbagai agensi terlibat


PUTRAJAYA – Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) dengan kerjasama Jabatan Pertanian (DOA) dan beberapa agensi lain terlibat dalam program Beras Ganu myGAP.

KPKM dalam kenyataan berkata, program persijilan Skim Pensijilan Amalan Pertanian Baik Malaysia (myGAP) merupakan program yang dilaksanakan oleh kerajaan persekutuan melalui DOA di seluruh negara.

Katanya, Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Terengganu Utara (IADA KETARA), Kawalselia Padi dan Beras (KPB) dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) terlibat dalam Program Beras Ganu myGAP.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Objektif program myGAP meningkatkan bilangan petani supaya mengamalkan amalan pertanian baik dan diberi pengiktirafan menghasilkan pengeluaran ladang yang selamat dan berkualiti di samping memelihara alam sekitar serta menjaga keselamatan dan kebajikan pekerja,”kata kenyataan itu di sini hari ini.

Kata kenyataan itu, sehingga kini, keluasan tanaman padi di negeri Terengganu yang mendapat pensijilan myGAP berjumlah 908.70 hektar dari keluasan 12,000 hektar.

Jelasnya, pesawah yang terlibat hanya memperolehi insentif upah mesin padi RM8 per guni (85 kg) pada tahun 2021 dan RM9 per guni (85 kg) pada tahun ini sumbangan kerajaan negeri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini adalah sebagai tambahan kepada bantuan yang diberikan oleh kerajaan persekutuan bagi insentif tanaman padi melalui pemberian subsidi input seperti benih padi sah, baja, racun, bajak, kapur dan subsidi output Skim Subsidi Harga Padi (SSHP) berjumlah hampir RM1.63 bilion setahun di seluruh negara termasuk di Terengganu.

“Manakala dari segi penghasilan beras Ganu myGAP pada tahun 2021, sebanyak 450 metrik tan berjaya dihasilkan dan hanya merupakan 6 peratus dari bekalan beras di pasaran Terengganu,” ujarnya.

Tambahnya, untuk rekod, tahap sara diri (SSL) bagi beras di Terengganu pada tahun lalu adalah 56 peratus ekoran bencana banjir luar jangka yang berlaku dan bukannya 78 peratus seperti yang dilaporkan oleh sesetengah pihak. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications